Osam žrtava nove gripe u BiH

Radiosarajevo.ba
Osam žrtava nove gripe u BiH

Nova gripa u BiH
Kako razlikovati prehladu od sezonske i nove gripe

U Jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT) 09. 12. u 18.40 sati umro je pacijent iz Donjeg Vakufa (1971.), koji je na kliniku došao 5. decembra. Dan poslije u 3.15 sati umro je još jedan pacijent (1970.) iz Bugojna, koji je na kliniku došao 30. novembra, javlja Fena.

U oba slučaja s kliničke mikrobiologije KCUS-a potvrđeno je da je uzrok smrti gripa H1N1.

Oba pacijenta su imala izuzetno tešku kliničku sliku od samog dolaska. Njihovo stanje se i pored napora koje je osoblje JIIT-a ulagalo nije mijenjalo nabolje.

Također, 09. 12. popodne je potvrđeno i da je Nermin Ogrić iz Tešnja preminuo od nove gripe. Ogrić je 07. 12. primljen u Kantonalnu bolnicu, a u srijedu ujutro je preminuo, dok je istog dana popodne mikrobiološkom analizom potvrđeno da je virus H1N1 uzrok smrti.

Osam smrtnih slučajeva


S ova dva slučaja, broj žrtava nove gripe u Bosni i Hercegovini popeo se na osam, gdje se ubrajaju samo smrtni slučajevi za koje je mikrobiološkom analizom potvrđena da je virus H1N1 uzrok smrti.

Prva žrtva nove gripe u Bosni i Hercegovini je četrdesetogodišnji R. G. iz Mostara, koji je preminuo 15. novembra u mostarskoj bolnici.

Trinaest dana poslije, 28. novembra od posljedica nove gripe preminula je i dvadesetogodišnja Mersida Jelašković iz Goražda. Jelaškovićeva je u subotu oko 4 ujutro primljena u Kantonalnu bolnicu u Goraždu, te je nakon sumnji na virus H1N1, hitno upućena na Klinički centar u Sarajevu, ali je preminula na putu.

U ponedjeljak, 30. novembra, dva, dakle dana, nakon smrti dvadesetogodišnje Goraždanke, Klinički centar Univerziteta Sarajevo saopštio je da je od nove gripe preminuo i 39-godišnji muškarac koji je na kliniku primljen 25. novembra.

Četvrta žrtva nove gripe u Bosni i Hercegovini je tridesetosmogodišnjak iz Foče koji je preminuo na Kliničkom centru Banja Luka 03. decembra.

Da je zaražen virusom H1N1, potvrđeno je nakon konačnog nalaza Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu.

U nedjelju, 06. decembra je iz Kliničkog centra u Banja Luci saopšteno da su preminule dvije muške osobe. Za 33-godišnjeg muškarca se sigurno zna da je bio zaražen virusom H1N1, dok se za drugog pacijenta čeka potvrda. Tridesettrogodišnji muškarac peta je žrtva svinjske gripe.

Smrtni slučajevi povezani s novom gripom

Iako se sumnjalo, 59-godišnja Jasna Džafić iz Bosanske Krupe nije preminula od posljedica zaraženosti virusom H1N1, premda jeste bolovala od nove gripe. Džafićeva je, kako su potvrdili u Kantonalnoj bolnici u Bihaću umrla od napuknuća slezene.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu saopštio je u utorak, 08. decembra, da je pacijent iz Travnika, rođen 1950. godine, preminuo od zaraženosti virusom H1N1. Međutim, ubrzo nakon prve vijesti, iz Kliničkog centra su saopštili da pacijent ipak nije preminuo od svinjske nego od obične sezonske gripe, što je bilo teško utvrditi zbog teške kliničke slike.

Također, još uvijek nije potvrđeno da li je i smrt četverogodišnjeg djeteta iz Velike Kladuše od 4. 12. uzrokovana virusom nove gripe, iako dijete jeste bilo zaraženo.

U utorak, 08. 12., mediji su javili i o smrti 74-godišnjeg pacijenta iz Bosanske Gradiške. U bolnici u Bosanskoj Gradišci preminuo 74-godišnji muškarac od posljedica moždanog udara i infarkta miokarda, ali je istovremeno bio pozitivan na virus nove gripe, javila je Federalna televizija.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu saopštio je u utorak, 08. decembra, da je pacijent iz Travnika, rođen 1950. godine, preminuo od zaraženosti virusom H1N1. Međutim, ubrzo nakon prve vijesti, iz Kliničkog centra su saopštili da pacijent ipak nije preminuo od svinjske nego od obične sezonske gripe, što je bilo teško utvrditi zbog teške kliničke slike.

Iz zeničke bolnice su potvrdili da se na odjelu za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja trenutno nalaze 23 osobe koje boluju od sezonske gripe.

Pacijent iz Travnika ipak preminuo od sezonske gripe
U Sarajevu 75 pacijenata pod sumnjom da boluju od nove gripe
Sumnja se na dva smrtna slučaja nove girpe u Zenici
Prvi smrtni slučaj od nove gripe u BiH
Umrla 20-godišnjakinja sa simptomima nove gripe
Sarajevo: Jedna osoba preminula, dvije u teškom stanju od nove gripe
Nova girpa: Preminula prva osoba u RS-u koja nije hronični bolesnik

Žena iz Bosanske Krupa nije umrla od nove gripe
Pogledajte informativnu poredbu simptoma prehlade, sezonske gripe i H1N1
Harvard: Studija pokazala nisku smrtnost od nove gripe

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije