Ministarstvo za odbranu naredilo da OSBiH ne ide u Banju Luku

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo za odbranu naredilo da OSBiH ne ide u Banju Luku
U Banjoj Luci obilježen je Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim.

Oko 200 pripadnika policije RS-a, "specijale“, saobraćajne policije, ali i vatrogasci, poštari, sportisti, članovi kulturno-umjetničkih društava, mažoretkinje te studenti koji su nosili veliku zastavu RS-a, učestvovali su u svečanom defileu.

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci postrojene su i Oružane snage Bosne i Hercegovine, no nije poznato pod kojim okolnostima je došlo do njihovog učešća i postrojavanja na ovom defileu zbog čega se oglasilo i Ministarstvo za odbranu BiH u saopćenju.

"Ministarstvo za odbranu BiH je u skladu s propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OSBiH pravovremeno – 6. januara, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OSBiH na aktivnostima u Banjoj Luci 8. i 9. januara.

Prethodno je MOBiH, u vezi s aktom NATO štaba u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OSBiH 9. januara.

Kako se Predsjedništvo BiH nije očitovalo o našem dopisu do 8. januara, to je Ministarstvo za odbranu BiH istog dana u 12.00 sati izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OSBiH da se obustave sve radnje u vezi s angažiranjem pripadnika OSBiH za 9. januar u Banjoj Luci.

Također, istog dana u 18.00 sati Ministarstvo za odbranu BiH je izdalo Zajedničkom štabu OSBiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OSBiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OSBiH danas (9. januara), Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije