Oružane snage BiH traže 360 novih vojnika

Radiosarajevo.ba
Oružane snage BiH traže 360 novih vojnika

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) početkom avgusta su raspisale novi oglas za prijem novih vojnika, njih 360.

Radi se o tzv. redovnom obnavljanju dijela sastava vojnika koji, zbog godina starosti, u narednom periodu završavaju profesionalnu vojnu službu u OSBiH.

Oglas je raspisan za pozicije u većini rodova i službi u različitim jedinicama i lokacijama OSBiH.

“S obzirom na to da je riječ o već šestom Javnom oglasu proces selekcije je poboljšavan i sve je efikasniji tako da se pokazana znanja, vještine i psiho-fizičke sposobnosti kandidata provjeravaju i vrednuju profesionalno i na korektan način”, navode u OSBiH.

Kao i do sada, na oglas se mogu javiti mlade građanke i građani, državljani BiH sa završenom srednjom stručnom spremom (viši stepeni obrazovanja neće biti uzimani u obzir), koji nisu mlađi/e od osamnaest godina niti će na dan prijema u OS BiH biti stariji od 27 godina.

Iz OSBiH naglašavaju da sve veću zainteresovanost za vojnički poziv pokazuju građanke.

Od svih koji se prijave i pristupe procesu odabira, očekuje se da dođu maksimalno psiho-fizički spremni i skoncentrisani na provođenje provjera i postizanje što boljih rezultata. “Svi rezultati se vrednuju i rangiraju a traženi broj najbolje rangiranih kandidata će se uputiti na osnovnu vojničku obuku.”

Svi kandidati čije su prijave ispravne biće, od septembra do novembra 2013, po grupama pozivani u Regrutno-tranzicione centre (Sarajevo-Rajlovac, Banja Luka, Čapljina ili Tuzla) na određena testiranja i provjere (fizičke provjere i test opšteg znanja).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije