Oružane snage BiH imaju 8.300 tona viška municije i eksplozivnih sredstava

Anadolija
Oružane snage BiH imaju 8.300 tona viška municije i eksplozivnih sredstava

Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa oko 15.800 tona MiMES-a, od toga za operativne potrebe OS je 7.500 tona, dok je 8.300 tona MiMES-a višak i neperspektivna je municija, rečeno je nakon 16. sjednice Strateškog komiteta za naoružanje municiju i minsko-eksplozivna sredstva održane u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sjednici čiji je domaćin bilo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine prezentirani su rezultati rada iz 2017. i 2018. godine, izazovi i buduće aktivnosti vezane za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (MiMES) koja su u posjedu Ministarstva odbrane BiH.

Učesnici sjednice bili su stalni članovi Strateškog komiteta - predstavnici MO BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga (ZŠ OS BiH), Evropske unije (EU), Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Štaba NATO-a Sarajevo i Komande EUFOR-a, ambasada SAD-a, Švicarske Konfederacije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, Republike Austrije i Kraljevine Švedske i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u statusu posmatrača.

Boris Jerinić, pomoćnik ministrice odbrane BiH podsjetio je na projekte koja se implementiraju u saradnju s UNDP-om i EUFOR-om.

Jerinić je kazao kako je tokom 2017. ukupno je demilitarizovano 1.661 tona razne municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

”Planom operacija municije i minsko-eksplozivnih sredstava za 2018. planirano je da se uništi još 3.000 tona MiMES i to 1.350 tona u kapacitetima TROM Doboj i 1.000 tona kroz projekte Razvojnog programa UN-a u BiH i još hiljadu tona specifične municije i minsko-eksplozivnih sredstava koje imaju u sebi punjenje bijelim fosforom”, rekao je Jerinić.

Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa oko 15.800 tona MiMES-a, od toga za operativne potrebe OS je 7.500 tona, dok je 8.300 tona MiMES-a višak i neperspektivna je municija.

Dodao je i kako imaju preko 40.000 komada viška naoružanja.

”To je ono što je u planu da u narednom periodu kroz projekte i kroz donatore rješavamo kako bismo obezbijedili sigurnost samih lokacija i pripadnika OS-a i isto tako svih građana u BiH jer znamo da nekontrolisana i nestabilna municija može da ugrozi ne samo lokacije već i ljude koji žive u BiH”, rekao je.

Jerinić je kazao kako je plan do 2020. da se završi kompletno uništenje neperspektivne municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Ambasador Bruce Berton, šef misije OSCE-a izrazio je podršku naporima MO BiH i OS BiH kada je riječ o unapređivanju infrastrukture na lokacijama skladištenja municije.

”Misija OSCE-a radi na unapređivanju infrastrukture i uslova sigurnosti skladišta za naoružanje i MiMES što za rezultat ima povećanu sigurnost kako personala OS BiH koji je angažovan na ovim poslovima tako i svih stanovnika BiH, naročito onih koji žive u blizini skladišta”, dodao je Berton.

Misija OSCE-a će biti domaćin sljedećeg zasjedanja Strateškog komiteta.

Strateški komitet za naoružanje municiju i minsko-eksplozivna sredstva je forum osnovan u svrhu efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su pod kontrolom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije