Oručević novi ministar obrazovanja, nauke i mladih

Radiosarajevo.ba
Oručević novi ministar obrazovanja, nauke i mladih

Na danas održanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo poslanici su prihvatili  neopozivu ostavku dosadašnjeg ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića i za ovi poziciju imenovali Fahrudina Omičevića, profesora Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Glasanju je pristupilo 30 poslanika Skupšine KS-a, od kojih je 20 prihvatilo ostavku, suzdržani je bilo šest, a četiri poslanika bila su protiv.

Poslanici su nakon toga sa 26 glasova za i dva suzdržana prihvatili imenovanje Fahrudina Oručevića, koji je potom pročitao zakletvu.

Fahrudin Oručević je redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, kao i predavač na Sarajevo School of Science and Technology. Diplomirao je 1975, a magistrirao 1981 na Elektrotehničkom fakultetu. Doktorat je odbranio na beogradskom Fakultetu rudarstva i geologije godine 1990.

Osim univerzitetske karijere, Oručević je bio direktor kompanije HERMES SoftLab doo, UNIS Institute i rukovodilac Energoinvestovog instituta za informacione sisteme. 

U njegovoj profesionalnoj biografiji piše kako su Oručevićeva područja naučnog interesa: informacioni sistemi, kompjuterizacija obrazovnog sistema i zvaničnih institucija, učenje na daljinu i online učenje. 

Radio je na tri velika projekta unapređenja i kompjuterizacije zvaničnih institucija u BiH - za Ministarstvo zdravlja, te Ministarstvo finansija BiH i Federacije BiH.   


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije