Organizovane kolone od Jablanice do Mostara

Radiosarajevo.ba
Organizovane kolone od Jablanice do Mostara

Na dionici M-17 Jablanica - Mostar osobna vozila saobraćaju u organizovanim kolonama uz pratnju policije, saopšteno je iz Asocijacije auto moto klubova u BiH. Vozače se i dalje poziva da na put ne kreću bez prijeke potrebe, a u skladu sa zakonskim odredbama, do 15. aprila sva motorna vozila na bh. cestama moraju posjedovati zimsku opremu.

U većem dijelu zemlje saobraća se otežano zbog ugaženog snijega i sniježnih lavina, a dodatne probleme stvara jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Federalni štab Civilne zaštite donio je naredbu kojom se zabranjuje kretanje svih teretnih vozila i autobusa na dionicama koji povezuju putne pravce između i unutar Sarajevskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Herceg-bosanskog, osim za vozila kojim se vrši prijevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova, medicinske opreme i sredstava i posebnih zahtjeva za uvoz-izvoz koji mogu izazvati veće ekonomske štete. 

U skladu sa situacijom na ostalim putnim pravcima u FBiH, te potrebom za normalizacijom opskrbe i oživljavanjem privrednih aktivnosti, kantonalni štabovi civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim MUP-ovima u svojim kantoima osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja uz upotrebu propisane zimske opreme.

Odlukom Vlade HNK i Kantonalnog štaba CZ zabranjeno je saobraćanje svim motornim vozilima na lokalnim cestama grada Mostara, osim za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja i opskrbe, javila je novinska agencija Fena.

Odlukom Ministarstva prometa i veza RS privremeno se zabranjuje saobraćaj autobusa, teretnih motornih vozila i priključnih vozila ukupne mase preko 3,5 t na dionicama M-18 Brod na Drini - Dobrinja (granica RS) - Kula i M-20 Brod na Drini - Gacko. Ovom odlukom izuzeta su teretna vozila koja prevoze hranu, energente, lijekove i medicinsku opremu.

Zbog sniježnih nanosa potpuno je obustavljen saobraćaj na dionicama:
- M-15 Tomislavgrad - Šujica, 
- R-408 Drvar - Glamoč, 
- R-418a Prozor - Tomislavgrad,
- R-419 Mihalji - Blidinje.

Otežano se saobraća na dionicama:
- M-5 Sarajevo - Pale, 
- M-6.1 Posušje - Tomislavgrad, 
- M-14.2 Drvar - Grahovo - Strmica, 
- M-15 Livno - Šujica, Glamoč - Mliništa,
- M-16 Šujica - Kupres, 
- M-17.3 Stolac - Neum,
- M-18 Sarajevo - Foča,
- M-20 Gacko - Tjentište, 
- R-415 Kupres - Šipovo, 
- R-420 Posušje - Vir - Zavelim.
- R-424 Mostar - Čitluk.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije