Organizatori Povorke ponosa: Jedan od glavnih zahtjeva je da prestane nasilje

10
Radiosarajevo.ba
Organizatori Povorke ponosa: Jedan od glavnih zahtjeva je da prestane nasilje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Danas će se u Sarajevu održati treća Bh. povorka ponosa pod sloganom Otpor s margine.

Planirano je da počne u 12 sati u parku Safeta Isovića, te nastavi kroz ulicu Koševo, kao i ulicu Maršala Tita, do Trga BiH.

Jedan od organizatora i učesnika Povorke ponosa Danko Ćulibrk poručuje da je veliki problem nesposobnost nadležnih da procesuiraju kršenja zakona koja se dešavaju.

"Drugi su socioekonomsti problemi, kao što je nezaposlenost i slično, to su stvari koje želimo da mijenjamo. Želimo kvalitetan život, a ne da smo manjina koja nema jednaka prava u društvu. 

Jedan od naših glavnih zahtjeva jeste da prestane nasilje koje svakodnevno živimo i preživljavamo, jedan od zahtjeva bit će i zakon o istospolnim partnerstvima", rekao je Branko Ćulibrk.

On je poručio da je dosta do sada urađeno, jer se u posljednjih 15 godina radilo na tome da se održi Povorka ponosa i rađeno je na zakonu o istospolnom partnerstvu koji je stavljen u proceduru.

Lejla Huremović članica organizacionog odbora Povorke ponosa kazala je da zbog pandemija mnogi koji su željeli doći nisu došli.

"Nažalost istraživanja pokazuju da je dosta kršenja prava, na poslu, školi u kući i slično.

Razlozi su razni za ovakve stvari, kao što je recimo da nastavnici govore učenici da je homoseksualnost bolest. Činjenica da smo mi nevidljivi zato i postoji Povorka ponosa. Izlazimo na ulicu da pokažemo da postojimo i da ljubav uvijek pobjeđuje", kazal je Huremović.

O kontraprotestu koji se danas održava, Lejla ističe da živimo u demokratskom društvu gdje postoji mogućnost da svako iskaže svoje mišljenje, ali bez govora mržnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije