Optužnica za urednika i novinara tabloida Bum

Radiosarajevo.ba
Optužnica za urednika i novinara tabloida Bum

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv  Krunislava Malenice i Eseta Muračevića, koji se terete za kazneno djelo otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz članka 240. stavak 3.  u svezi stavka 1. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Krunislava Malenice,  rođenog 21.08.1955. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen,  državljanina BiH, i
- Eseta Muračevića, rođenog 03.01.1955. godine u Zenici, stalno nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tijekom 2009. godine,  Krunislav Malenica, kao glavni i odgovorni urednik i Eset Muračević, kao novinar i autor, u magazinu „Bum“ objavili članak, u kojem su otkrili identitet zaštićene svjedokinje na suđenju optuženom za ratne zločine, kojem se vodio sudski postupak pred Sudom BiH. U navedenom sudskom predmetu se u ulozi svjedoka pojavljuje zaštićena svjedokinja čiji su ime i prezime i ostali osobni podaci po rješenju Suda BiH proglašeni tajnim. Optuženi su u navedenom članku, osim imena i prezimena zaštićene svjedokinje, objavili i pet fotografija ove svjedokinje i djelove iskaza. Radi se o osobi koja je žrtva višestrukog silovanja i seksualnog zlostavljanja, zbog čega su joj i dodijeljene mjere zaštite.

Optuženi su na taj način otkrili podatke o identitetu svjedokinje, iako im je u momentu objavljivanja navedenog članka bilo poznato da drugi predstavnici medija i sredstva informiranja do tog momenta nisu otkrili identitet svjedokinje.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi, u još dva navrata, nastavili sa objavljivanjem raznih informacija o ovoj zaštićenoj svjedokinji.

Optužnica tereti Malenica Krunislava i Muračević Eseta, da su neovlašteno objavili podatke o identitetu osobe koja je pružila dokaz pred institucijama Bosne i Hercegovine i čiji je identitet odlukom Suda BiH proglašen tajnim, čime su  počinili  kazneno djelo otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz članka 240. stavak 3. u svezi stavka 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije