Optužnica: Samir Kurtović godinama navodio djevojke na prostituciju u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Optužnica: Samir Kurtović godinama navodio djevojke na prostituciju u Sarajevu

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas jeodržana sjednica za produžavanje pritvora Samiru Kurtoviću, koji je 27. oktobra prošle godine uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Lipstick" zbog navođenja na prostituciju.

Protiv njega, kao i protiv Melise Šehović, Nemanje Jankovića i Omera Nargalića, podignuta je i potvrđena optužnica.

Na sjednici se pojavio Alen Kurtović, brat optuženog, zbog čega je prisustvovalo nekoliko sudskih policajaca. Njihova majka je bila ispred sudnice. S obzirom na to da nije mogla ući, kako piše Avaz, vikala je zbog čega je sutkinja Adisa Zahiragić rekla policajcima da interveniraju.

Tužilac Senad Osmić naglasio je da se radi o najobimnijoj i najkompleksnijoj istrazi koja je ikad vođena na području Federacije BiH.

“Od maja 2015. pa do okončanja istrage Sud je izdao više od 25 naredbi za poduzimanje radnji. Sva 34 svjedoka u svojim izjavama potpuno koherentno i međusobno povezano potvrđuju sumnju da je optuženi počinio krivična djela. Sva vještačenja međusobno se nadopunjuju te su kompatibilna s drugim dokazima”, pojasnio je Osmić.

Podvukao je da sve ovo u cijelosti čini nespornim činjenicu da su brojne djevojke, pod organizacijom Kurtovića, u kontinuitetu pružale seksualne usluge njegovim klijentima. Tužilac je naveo da se radi o brojnim punoljetnim djevojkama i najmanje dvije maloljetnice. Kurtović je primjenjivao fizičku silu, nanosio je povrede te je prijetio djevojkama, što je potkrijepljeno izvodom iz kaznene evidencije, obrazložio je Osmić.

Završio je riječima da se pritvor ne može zamijeniti nijednom drugom mjerom.

Advokatica Indira Karahodžić rekla je kako je optužnica olako prihvaćena te da su dokazi nezakoniti.

“Prema optužnici, Kurtović se tereti da je počinio krivična djelu u periodu od 2004. do 2015. No, ističemo da je on 2004. bio u pritvoru, 2007. mu se sudilo, a 2008. i 2009. nalazio se u zatvoru pa, stoga, nije ni mogao počiniti djela”, rekla je Karahodžić.

Naglasila je da su ostali optuženi na slobodi, dok je samo njen klijent u pritvoru. Odbrana je tvrdila da je prijedlog za produžavanje pritvora paušalan i neutemeljen te je predložila određivanje mjera zabrane. Zamolila je Sudsko vijeće da uzme u obzir da je Kurtović bolestan, jer ima napuknuće crijeva koje je hitno potrebno operisati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije