Optužnica protiv petorice bivših pripadnika Armije BiH

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv petorice bivših pripadnika Armije BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv petorice bivših pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH) za ratni zločin počinjen u Bihaću 1995. godine, javio je BIRN-Justice Report. 

Safetu Kovačeviću, Muhamedu Anadolcu, Abidu Ljubijankiću i Sabahudinu Hafuriću kao nekadašnjim vojnim policajcima, a Huseinu Begiću kao bivšem komandiru voda u Drugoj četi 5. bataljona Vojne policije ARBiH, na teret se stavlja da su nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), koji su autobusom prevoženi na razmjenu. 

Prema optužnici, 11. marta 1995. godine, nakon ulaska u autobus zarobljenih pripadnika VRS-a, na oči su im stavili platnene poveze, zatim im naredili da ruke drže na leđima, a glave u pognutom položaju, te ih prisilili da sjednu na pod autobusa. 

Tokom vožnje na relaciji od Cazina do Bihaća, a potom do graničnog prijelaza Izačić, Kovačević, Anadolac, Ljubijankić, Hafurić i Begić su nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima. 

"Tukli su ih policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, zadajući im udarce po različitim dijelovima tijela, a istovremeno ih prisiljavali da pjevaju pjesmu ‘Bosno moja’, te da uzvikuju ‘Tekbir – Allahu ekber!’, upozoravajući ih da ne podižu glavu", stoji u optužnici. 

Huseinu Begiću zvanom Huso, koji je bio komandir grupe, na teret je stavljeno to što nije spriječio da podređeni Kovačević, Anadolac, Ljubijankić, Hafurić i drugi pripadnici iz te grupe vrše fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenika, iako je znao da su to namjeravali uraditi. 

Premlaćivanje je, kako se navodi u optužnici, trajalo gotovo tokom cijele vožnje do mjesta Japanska krivina kod naselja Izačić, gdje je nakon toga izvršena dogovorena razmjena između predstavnika VRS-a i predstavnika Petog korpusa ARBiH. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Safet Kovačević je uhapšen 25. oktobra, od kada se nalazi u pritvoru, dok su Anadolcu, Ljubijankiću, Hafuriću i Begiću određene mjere zabrane. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije