Optuženi za zločine u Višegradu: Nismo krivi

Radiosarajevo.ba
Optuženi za zločine u Višegradu: Nismo krivi

Nismo krivi, redom su danas na Sudu Bosne i Hercegovine ponavljali optuženici za ratne zločine u Višegradu, Predrag Milisavljević, Miloš Panetlić i Ljubomir Tasić.

Proces se vodi pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH

Jutros je bilo održano samo ročište o krivnji; podsjećanja radi, Sud BiH je 19. septembra ove godine potvrdio optužnicu kojom se Milisavljević, Pantelić i Tasić terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Milisavljević i Pantelić, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, a Tasić, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, u periodu od aprila do kraja juna 1992, izvršili progon bošnjačkog stanovništva na području opštine Višegrad na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Sproveli su to, navodi se u optužnici, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske RS-a, policije RS-a i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području opštine Višegrad.

“Progon su vršili ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem, mučenjem, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo na bilo koji drugi oblik teškog seksualnog nasilja, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode, počinjena u namjeri nanošenja velike patnje odnosno ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja”, saopćeno je iz Suda BiH, javila je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije