Optužena žena koja je učestvovala u strijeljanju 37 Bošnjaka u Vlasenici

Radiosarajevo.ba
Optužena žena koja je učestvovala u strijeljanju 37 Bošnjaka u Vlasenici
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Višnje Aćimović zvane Beba, rođene 1972. godine u Kladnju, državljanke BiH i Republike Srbije.

Optužena se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba između TO RBiH i VRS na teritoriji općine Vlasenica, početkom juna 1992. godine, postupala suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe ženevskih konvencija.

Višnja Aćimović se tereti da je s više pripadnika VRS, na lokalitetu Mračni dol (Mračnica) koji se nalazio u neposrednoj blizini logora Sušica, općina Vlasenica,  svjesno i voljno, zajedno s još jednim vojnikom, lično učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici.

Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa. Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

Optužena se tereti da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi s članovima 29. i 180. stavom 1) Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije