Oprez, i danas upaljen meteoalarm! Objavljena je i prognoza za dane vikenda

Radiosarajevo.ba
Oprez, i danas upaljen meteoalarm! Objavljena je i prognoza za dane vikenda
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vrelina u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni ima magle.

Meteoalarm, žuti, upaljen je za skoro cijelu BiH, osim za područja Trebinja i Prijedora. I dok je na području Mostara na snazi upozorenje zbog vreline, ostatak BiH upozorena je na grmljavinsko nevrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 15; Bugojno 16; Ivan Sedlo i Livno 17; Drvar, Jajce, Sarajevo i Srebrenica 18; Sanski Most i Zvornik 20; Bihać, Prijedor i Tuzla 21; Banja Luka, Doboj, Gradačac i Široki Brijeg 22; Mostar i Trebinje 23; Neum 25°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943Pa, za 1hPa je manji od normalnog i opada.

Bioprognoza: Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno pogoršavati u većem dijelu zemlje. Nakon ugodnijeg jutra, sparno vrijeme u unutrašnjosti i vrućina na jugu, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba u poslijepodnevnim satima. Poželjno je izbjegavati duže boravke na suncu, konzumirati više tečnosti, reducirati aktivnosti, naročito na otvorenom. Dodatni problem predstavljat će nedostatak svježine u noći.

Danas u Bosni sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana jači razvoj oblačnosti će usloviti pljuskove i grmljavinu. Izgledno je i jače grmljavinsko nevrijeme sa obilnijim padavinama i lokalnom pojavom grada. U Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne pljuskova može biti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine većinom zapadnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar sjeverozapadnog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje do 36°C. U Sarajevu veći dio dana pretežno sunčano. Više oblačnosti u poslijepodnevnim satima kada je moguć i pljusak kiše. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32°C.

U subotu u Bosni umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini prije podne sunčano uz postepeno naoblačenje poslije podne, što može usloviti pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 31, na jugu do 34 °C.

U nedjelju u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bone je povremeno moguća slab kiša ili lokalni pljusak sa grmljavinom. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 27 do 32, na jugu do 34 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 25, a dnevna od 30 do 36 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije