Oprez danas - upaljen je žuti meteoalarm: Evo i kakvo će vrijeme biti do subote

Radiosarajevo.ba
Oprez danas - upaljen je žuti meteoalarm: Evo i kakvo će vrijeme biti do subote
Pixabay / Ilustracija

Jutros je u Hercegovini sunčano. U Bosni je većinom umjerena naoblaka. Na sjeveru i sjeveroistoku je pretežno oblačno. Na sjeveru zemlje su registrovani lokalni pljuskovi i slaba grmljavina.

Žuti meteoalarm upaljen je danas, zbog grmljavine, za područje cijele Bosne i Hercegovine, dok je žuto upozorenje zbog vrelina na snazi za područja Banje Luke, Prijedora, Mostara i Trebinja.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Bugojno i Ivan Sedlo 16; Drvar 17; Jajce, Livno, Sarajevo i Srebrenica 18; Tuzla 19; Doboj i Zvornik 20; Gradačac, Grude, Sanski Most i Široki Brijeg 21; Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Trebinje 22; Prijedor 23; Mostar i Neum 24°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945Pa, za 1hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Bioprognoza: Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika. Nestabilno vrijeme, visoke temperature uz izraženu sparinu, u većem dijelu dana će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama. Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći. Preporučljivo je maksimalno posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i postupati po preporukama nadležnih službi.

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom. U Bosni će biti i obilnijih pljuskova. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 35°C. U Sarajevu sunčanije prije podne. Pretežno oblačno u drugoj polovini dana. U poslijepodnevnim satima moguć je pljusak sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni će biti dosta magle i niske naoblake. U poslijepodnevnim satima u Bosni je moguć poneki lokalni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 34°C.

U petak u Bosni sunčanije prije podne. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske naoblake. Razvojem oblačnosti u drugoj polovini dana širom Bosne se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U Hecregovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Poslije podne na sjeveru Hercegovine lokalno može pasti kiša. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 35°C.

U subotu u Bosni se prognozira pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima na sjeveru i istoku Hercegovine su izgledni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 28°C, na jugu zemlje od 31 do 35°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije