Opozicija u RS-u još nije dobila dozvolu za proteste, ali od njih ne odustaju

Fena
Opozicija u RS-u još nije dobila dozvolu za proteste, ali od njih ne odustaju
FOTO: Fena / Dragan Čavić
Opozicija u Republici Srpskoj (RS) još nije dobila dozvolu da 14. maja organizuje protest u Banjoj Luci, ali su pozvali nezadovoljne građane da tog dana u 12 sati dođu u Park "Mladen Stojanović“.

Nakon toga najavljuju protestnu šetnju do Trga Krajine, gdje su vladajuće stranke u RS-u najavile u isto vrijeme miting podrške RS-u.

Lider NDP-a Dragan Čavić je rekao da su ponovili zahtjev gradskim vlastima Banje Luke da im odobre korištenje gradskog parka u subotu, ali da još nisu dobili odgovor, ali da ih bez obzira na to, ništa neće spriječiti da izađu na proteste.

"Proteste ćemo održati, bez obzira  na to da li će to nadleži odobriti ili ne. Sve smo uradili u skladu sa zakonom i očekujemo pozitivan odgovor. Ustavno pravo građana je da mogu da organizuju javne skupove i ponašaćemo se u skladu sa zakonom", ponovio je Čavić na pres-konferenciji na Trgu Krajine.

Na protestima traže, naveo je, da se popravi ekonomsko-socijalno stanje građana u RS-u, da se odmah stavi van snage odluka o poskupljenju struje u RS-u, koja je stupila na snagu od 1. maja, te da se povuku odluke o novim poreznim opterećenjima građana, zatim isplate sva socijalna davanja, a Vlada i predsjednik RS-a "počnu ozbiljno da se ponašaju“.

Čavić je odbacio kao potpuno netačne tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da iza protesta opozicije "stoje stranci“ te pozvao Dodika koliko će "Elektroprivreda RS-a“ i druga javna preduzeća izdvojiti sredstava za dolazak ljudi na miting u organizaciji SNSD-a.

Čavić je rekao da Dodik ne može iznositi takve tvrdnje bez ikakvih dokaza.

I potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je demantirao Dodikove tvrdnje o podršci stranaca protestima opozicije u RS-u.

"Neka narod sam razmisli da li je moguće da stranci finansiraju proteste opozicije u RS-u, a isti oni su prije nekoliko dana sjedili kod Dodika i proslavljali njegovu slavu? Da li Dodik ponovo laže ili je na slavu zvao one koji ruše RS", upitao je Crnadak i dodao da se odgovor već zna i da Dodik manipuliše.

On je uime PDP-a pozvao građane da izađu na proteste opozicije, koji su, kaže, borba za poštenu RS i sve ono što ne zagovara SNSD.

"Mi ćemo biti u prvom redu protesta i to će biti miran način izražavanja stava da ovako više u RS-u ne može", zaključio je Crnadak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije