BiH / Opozicija u NSRS odbila Dodikove prijedloge: Nema jedinstva o zaključcima

11. 11. 2019. u 18:28:00 Fena

Shares: 14

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) odbila je prijeldog lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da u informaciju za posebnu sjednicu entietskog parlamenta uvrste što oni predlažu, odnosno izbaci ono što im ne odgovara.

Opozicionari su zatražili da se infomacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS”, koju su predložili poslanici vladajuće većine, povuče, a da se pripreme zajednički zaključki, i, kako su rekli, utvrdi crvena linija ispod koje niko ne može ići.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je Dodiku da je taj njegov prijedlog zakasnio te da se na predloženom materijalnu ne može graditi zajednički stav.

Infomaciju je nazvao sramnom, dok je poslanica PDP-a Jelena Trivić rekla da su taj dokument pripremili “loši udbaški pripravnci”.

Kaže da Dodik prvo izvrijeđao opoziciju, a onda traži jedinstvo, što je neprihvatljivo.

Prethodno je Dodik rekao da bi bilo racionalno da se objedini i skupštinska informacija stavovima opozicionara, koji mogu da dopišu šta hoće.

Cijeni, kaže, da je potrebno odgovoriti na permanentna kršenja Dejtonskog sporazuma te da se odbace bonska ovlaštenja visokog predstavnika.

Pozvao je lidere SDS-a i PDP-a da povuku zahtjev za izmjene poslovnika o radu Paralmenta BiH, jer bi, kaže, to bila greška štetna za RS.

Reagovala je i predsjendica RS-a Željka Cvijanović, navodeći da nije tačno da u predloženom materijalnu ništa ne valja, jer je riječ o faktima o dešavanjima u proteklom perodu, u kojima je nanesena šteta RS odlukama visokih predstavnika.

Na dnevnom redu posebne sjednice NSRS-a je samo jedna tačka, Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz klubova - SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.

Opozicija i bošnjački poslanici su bili protiv njenog zakazivanja.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA