Opet smo najgori, evo šta kaže Evropska agencija: Zrak u BiH ekstremno je loš!

B. T.
Opet smo najgori, evo šta kaže Evropska agencija: Zrak u BiH ekstremno je loš!
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Podaci o kvalitetu zraka iz BiH se objavljuju i na stranici Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), najviše institucije koja se bavi okolišem u Evropskoj Uniji.

I prema njima, BiH je na samom evropskom dnu kada je u pitanju kvalitet zraka. Kako se vidi u objavljenoj mapi, na većini mjernih stranica u našoj zemlji kvalitet zraka obilježen je ljubičastom bojom, koja označava ekstremno loš kvalitet  zraka. 

Ljubičasta boja označava ekstremno loš kvalitet  zraka - undefinedFoto: Printscreen: Ljubičasta boja označava ekstremno loš kvalitet  zraka

I ovdje je riječ o indeksiranim podacima dobijenim na osnovu automatski prenesenih rezultata sa stanica, a entitetski hidrometeorološki zavodi proslijeđuju jednom godišnje i sve validirane i provjerene podatke sa mjernih mjesta u našoj zemlji.

Sarajevo - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sarajevo

"Ovdje je riječ samo o rezultatima mjerenja opremom koja zadovoljava propisanu metodologiju po svjetskim i evropskim standardima. Dakle, bez mjerenja uređajčićima kupljenim na e-bayu ili slično. Ako nam već kvalitet zraka nije bolji - drago nam je da je barem obim podataka iz naše zemlje koji se može naći na ovoj stranici obično veći nego iz pojedinih zemalja članica Unije, objašnjavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Detaljnije podatke možete pogledati na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije