Operativna grupa USK zabranila ulazak i prijevoza migranata na teritoriji kantona

Radiosarajevo.ba
Operativna grupa USK zabranila ulazak i prijevoza migranata na teritoriji kantona
Foto: EPA-EFE / U USK zabren ulazak i prijevoz migranata

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu danas su donijeli odluku o zabrani ulaska i prijevoza migranata na teritoriji ovog kantona, čime je potvrđeno pisanje portala Radiosarajevo.ba.

Kako smo ranije pisali, na vlastima u USK veliki je pritisak građana da se donese ovakva odluka - da autobusi koji prevoze migrante budu zaustavljeni na entitetskoj liniji i na ulazu u ovaj kanton.

"Veliki je pritisak građana koji već nekoliko noći održavaju mirne proteste i velika je šansa da će danas biti donesena odluka o zabrani prijevoza migranata u USK", kazao je izvor blizak Vladi USK za naš portal, prije nego je donesena ovakva odluka.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao da podržava proteste građana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koji su sve glasniji u zahtjevima za rješavanjem migrantskog problema u USK.

Na današnjoj sjednici Operativne grupe USK donesena je naredba da se zabranjuje kretanje migranata izvan privremenih prihvatnih centara na području USK, kao i svaki drugi vid kretanja.

Naloženo je hitno izmještanje migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

"Zabranjuje se svaka vrsta prijevoza migranta svim prevoznim sredstvima prema kantonu i unutar kantona", naveli su iz Operativne grupe USK.

Podsjetimo, mještani Velike Kladuše i okolnih mjesta već nekoliko noći sprečavaju prolaske autobusa s migrantima.

Kako saznajemo, sinoć je došlo do većeg incidenta u Velikoj Kladuši u blizini migrantskog kampa Miral, gdje su se građani spontano okupili ispred ovog kampa i blokirali cestu.

Specijalna jedinica MUP-a USK je nakon toga stigla na mjesto događaja i smirila situaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije