Općinski odbor SDA: Gradonačelnik Fuad Kasumović je potpuno blokirao Zenicu

Fena
Općinski odbor SDA: Gradonačelnik Fuad Kasumović je potpuno blokirao Zenicu
Foto: KF media / Fuad Kasumović

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Zenica razmatrao je danas aktuelnu političku situaciju u tom gradu pozivajući gradonačelnika Fuada Kasumovića da bez odlaganja ispuni zakonsku obavezu i hitno dostavi prijedlog budžeta vijećnicima na izjašnjavanje.

Vijećnici SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) podnijeli su prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća u svrhu razmatranja prijedloga gradskog budžeta i prijedloga odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu.

Međutim, kako u saopćenju navodi Općinski odbor SDA, gradonačelnik to nije uradio, čime je u potpunosti blokirao grad Zenicu.

"Gradonačelnik je dva puta sa sjednica Gradskog vijeća povlačio prijedlog budžeta i time onemogućio vijećnike da raspravljaju o ovom temeljnom dokumentu, istovremeno dovodeći Zenicu pred stanje totalne blockade", ističu iz SDA Zenica.

Time je, kako dodaju, onemogućio funkcioniranje grada, kao i ispunjavanje brojnih obaveza koje se finansiraju iz gradskog budžeta te se na taj način u tešku situaciju dovode posebno osjetljive kategorije poput penzionera, korisnika javne kuhinje, porodice šehida, ratni vojni invalidi i demobilisani borci.

Iz SDA Zenica upozoravaju i na velike probleme u funkcioniranju javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika budžeta kojima je neophodna finansijska pomoć, a koja se jedino može realizirati usvajanjem budžeta.

S obzirom da danas prestaje mogućnost bilo kakvih finansijskih transakcija vezanih za gradski budžet, Općinski odbor SDA Zenica pozvao je Kasumovića da hitno dostavi prijedlog budžeta i time deblokira grad Zenicu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije