Općinski načelnik primio 126.000 maraka mita

Radiosarajevo.ba
Općinski načelnik primio 126.000 maraka mita

Protiv bivšeg načelnika Općine Bosanski Brod i visokog funkcionera Socijalističke partije Milovana Čereka, Specijalno tužilaštvo Republike Srpske i zvanično je podiglo optužnicu koja ga tereti za primanje mita u iznosu od 126.000 KM i protivzakonito posredovanje. 
Samo nekoliko dana prije Čereka, također je uhapšen još jedan kadar SP-a RS Srđan Ljubojević, sada već bivši direktor Šuma RS, zbog sumnje da je također primio mito od 10.000 KM

Iz Specijalnog tužilaštva su potvrdili da je Čerek optužen da je od augusta 2010. do 14. septembra ove godine od zastupnika preduzeća "2D Živković" iz Dervente u više navrata primio 126.000 KM da bi ovoj firmi odobrio isplatu duga koji je Općina Bosanski Brod imala prema ovom preduzeću na osnovu ugovora o izgradnji bazena u toj lokalnoj zajednici. 

Čereku se stavlja na teret i da je utjecao na direktora Javnog preduzeća „Gradska toplana“ iz Bosanskog Broda da odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja preduzeću „Limikom“ iz Banje Luke po osnovu ugovora o isporuci lož-ulja. „Za to posredovanje 14. septembra primio je 10.000 KM od direktora i vlasnika 'Limikoma', navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva RS-a. 

Čerek je uhapšen 14.spetembra, na sredini predizborne kampanje uoči lokalnih izbora, na kojima je bio ponovni kandidat za funkciju prvog čovjeka brodske općine, ali je izgubio u utrci s kandidatom SNSD-a. Nakon hapšenja, njegov stranački šef Petar Đokić tvrdio je da je „suštinski razlog zbog kojeg se Čerek našao na udaru moćni ekonomski lobi u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, jer je sada već bivši načelnik tražio da se Općini plati naknada za zagađenje iz koje bi se razvijala ta lokalna zajednica“, prenijela je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije