Općina Centar: Važno obavještenje za nezaposlene porodilje

0
Radiosarajevo.ba
Općina Centar: Važno obavještenje za nezaposlene porodilje
Foto: Arhiv / Ilustracija

Pozivaju se korisnice prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji koje su to pravo
ostvarile po osnovu kantonalnog propisa, da putem protokola Općine Centar podnesu
nadležnoj Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji po osnovu Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH.

'Imajući u vidu da je došlo do zakonskih izmjena, o čemu smo već ranije informisali korisnike prava iz oblasti socijalne zaštite, došlo je i do izmjene propisa koji regulišu ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene porodilje, te je to pravo sada regulisano federalnim zakonom. Iznos porodiljske naknade po federalnom propisu je 298,65 KM.

Kantonalni zakon čije se izmijenjene odredbe primjenjuju od 1. novembra ove godine propisuje ostvarivanje prava na dodatnu pomoć za brigu i njegu djeteta nezaposlenoj porodilji u iznosu od 697,35 KM, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

Baronesa Arminka Helić, zastupnica u britanskom Domu lordova, uputila podršku novinaru Avdi Avdiću

Baronesa Arminka Helić, zastupnica u britanskom Domu lordova, uputila podršku novinaru Avdi Avdiću

U cilju ostvarivanja prava i po federalnom i po kantonalnom propisu, u ukupnom iznosu
od 996 KM, potrebno je da se nezaposlene porodilje kojima nije istekao period od godinu dana
od dana rođenja djeteta, obrate zahtjevom za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji po federalnom zakonu, dok će prvostepeni organ po službenoj dužnosti uskladiti postojeća rješenja sa kantonalnim propisom koji reguliše ostvarivanje prava na dodatnu pomoć na ime brige i njege djeteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije