Opasnost za bh. građane: Ove grijalice odmah vratite u trgovinu

Radiosarajevo.ba
Opasnost za bh. građane: Ove grijalice odmah vratite u trgovinu
Radiosarajevo.ba / Agencija za nadzor nad tržištem
Na zvaničnoj stranici Agencije za nadzor nad tržištem objavljena su nova tri upozorenja za građane BiH. Naime, na popisu nesigurnih proizvoda nalaze se tri električne grijalice - AWT, LUXEL i TRISTAR.

Električna kvarcna grijalica TRISTAR je proizvod koji predstavlјa opasnost od požara i opekotina jer ima taster na donjoj strani aparata koji uključuje grijače iako nijedan grijač prethodno nije vidljivo usijan, površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je manja od minimalno dozvoljene.

Proizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60335-2-30:2012.

Nadležna inspekcija naložila je mjeru povlačenja proizvoda s tržišta, njegovo uništavanje. Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti i vrate u trgovinu gdje je kupljen, kako bi dobili zamjenski proizvod ili povrat novca.

Električna kvarcna grijalica LUXEL je opasna, kako navode, jer zaštitna rešetka se može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata, površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je manja od minimalno dozvoljene.

Proizvod ne sadrži odgovarajuće uputstvo za upotrebu, i nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60335-2-30:2012. Također, nadležna inspekcija naložila je mjeru povlačenja proizvoda sa tržišta i njegovo uništavanje.

Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti.

Električna kvarcna grijalica AWT predstavlјa opasnost od požara i opekotina jer zaštitna rešetka se može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata, grijalica ima taster na donjoj strani aparata koji uključuje grijače iako nijedan grijač prethodno nije vidljivo usijan, proizvod nije propisno označen, a uputstvo za upotrebu ne sadrži sva potrebna upozorenja.

Proizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60335-2-30:2012.

I ponovo, nadležna inspekcija je naložila mjeru povlačenja proizvoda s tržišta i njegovo uništavanje. Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije