Ko je platio kaznu - pogriješio: Sarajevski sud odbacuje prijave zbog nenošenja maski

B. T.
Ko je platio kaznu - pogriješio: Sarajevski sud odbacuje prijave zbog nenošenja maski
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Općinski sud u Sarajevu je u periodu od 16.03. do 15.06.2020. godine zaprimio 441 zahtjev za sudsko odlučivanje po prekršajnim nalozima izdatim od strane ovlaštenih organa, a koji su se odnosili na nepoštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera (rukavice, maske, pamučne trake, šal i slično) ili mjera socijalnog distanciranja.

Rečeno je to za Radiosarajevo.ba u ovoj pravosudnoj instituciji, gdje su nam potvrdili da je u određenom broju predmeta sud obustavio postupak ili odbacio Zahtjeve za sudsko odlučivanje podnesene od strane okrivljenih lica zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a izdate prekršajne naloge stavio van snage.

"Navedeno iz razloga jer je u određenim prekršajnim nalozima, u činjeničnom opisu prekršaja, sud utvrdio da nisu sadržana obilježja prekršaja propisana u članu 8. stav 5. tačka d) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koja su stavljana okrivljenima na teret“, rečeno nam je u Općinskom sudu Sarajevo.

To praktično znači da su oni koji su odmah platili kaznu u ovome slučaju lošije prošli. A takvih, nije malo.

Ilustracije radi, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić je na konferenciji za medije održanoj 2. aprila istakao kako je prekršajno novčanom kaznom u iznosu od 500 KM, zbog kršenja mjere zabrane kretanja uzrokovane pojavamo pandemije koronavirusa u vrijeme policijskog sata, već u tom momentu, kažnjeno više od 300 osoba.

Također, na zastupničko pitanje Vibora Handžića (Naša stranka) o tome koliko je sredstava prikupljeno naplatom novčanih kazni od onih koji se nisu pridržavali mjera, ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko (SBB) još početkom maja je odgovorio da je, prema rspoaloživim evidencijama koje se vode u Upravi policije i MUP-u, policija u periodu od 16. marta do 5. maja izdala 3.104 prekršajna naloga.

Ismir Jusko - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ismir Jusko

„Uvidom u elektronsku bazu podataka IDDEEA – Registar novčanih kazni i prekršajna evidencija, utvrđeno je da su od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga u navedenu elektronsku bazu podataka na dan 5. 5.2020. unešena 1.824 prekršajna naloga, kojim je izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 239.940 KM plus 120 KM takse. Na dan 5. maja plaćeno je novčanih kazni u iznosu od 119.743,80 KM ili sa procentom naplate od 50,9 posto. Napominjemo da navedena sredstva nisu vlastiti prihodi MUP-a KS već predstavlja prihod budžetak KS, naveo je u odgovoru ministar Ismir Jusko.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije