'On(i) će meni nema Bosne'

Radiosarajevo.ba
'On(i) će meni nema Bosne'

U zemlji u kojoj se još uvijek traže posmrtni ostaci žrtava genocida i ratnih zločina, koje su pobijene s ciljem da se Bosna i Hercegovina nepovratno podijeli, neodgovorno predviđanje disolucije kao moguće opcije za budućnost države predstavlja vrhunsko licemjerje, nepoštivanje njenog bića, njene historije, njenih naroda i svakog njenog građanina.

Ovim je riječima Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, reagirao na objavljenu publikaciju "Bosna i Hercegovina 2025: Scenariji budućeg razvoja događaja". Ljut zbog jednog od pet scenarija (koji predviđa raspad BiH), Bećirović je autorima poručio da ne postoji ni praktična ni teoretska mogućnost za taj scenarij:

„U slučaju BiH nema mirnih razlaza, čistih linija, čehoslovačkog šampanjca ili humanih preseljenja (...) kada je riječ o BiH, moglo bi se raditi samo o antiustavnoj secesiji i nelegalnom pokušaju rastakanja države koji bi nas neminovno ponovo uveli u nemire, sukobe i destabilizaciju cijelog regiona.“

Bećirović je ocijenio da je ovo opetovani pokušaj stavljanja bh. stabilnosti pod znak pitanja, i da nema sumnje da te projekcije odgovaraju pojedincima lokalne, ali i regionalne politike. „Treba poštivati pravo na vlastito mišljenje, ali je nuđenje bh. javnosti ovih teza i scenarija za svaku osudu. Jer, svakome ko je imao sreću da preživi (...) period od 1992. do 1995. trebalo bi biti jasno da bilo kakva disolucija znači nova velika i nesaglediva stradanja.“

Zbog toga i zbog svega što se u njenoj dosadašnjoj historiji dešavalo, cjelovita, demokratska i evropska BiH jednostavno nema alternativu, zaključio je Bećirović u saopštenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije