BiH / BH novinari: Omogućiti sigurno izvještavanje o evakuaciji migranata

10. 12. 2019. u 09:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno poziva Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona, kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kapma Vučjak i sa drugih lokacija u USK.

Članovi UO BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i sa velikim brojem različitih aktera, te potrebnom poštivanja procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata. S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balasnirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupan tok izmještanja migranata”, navodi se u saopćenju.

Šta se dešava na Vučjaku: Policija ne dozvoljava ulazak, stigli i specijalci

Dodaje se da u tom kontekstu, UO BH novinara zahtjeva od policije i međunarodnih organizacija da, radi brojnih medijskih ekipa na području USK i u blizi kampa Vučjak, organiziraju press konferencije na kojima će sa novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata, te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi sa ovim događajem.

“Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografiranje, dužni su omogućiti medijima snimanje sa posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija.
Istovremeno, UO BH novinara apeluje sve medijske ekipe i novinare pojedinačno da poštuju policijske procedure i štite ljudsko dostojanstvo i identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora”, zaključeno je.

 

NEMA KOMENTARA