Omerović: "Presuda Stanišiću i Simatoviću potvrda je da UZP obuhvata teritorij cijele BiH"

0
L. Memčić
Omerović: "Presuda Stanišiću i Simatoviću potvrda je da UZP obuhvata teritorij cijele BiH"
Foto: Moj Prijedor / Seid Omerović

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koju je donio Haški tribunal dokaz je da je Srbija imala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini, osnosno da je učinjena agresija - kazao je to predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine i Saveza logoraša Doboj Seid Omerović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. 

Podsjetimo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je konačnu presudu u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), kojojm su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Ističe da ova presuda ima veliki značaj za sve logoraše.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

"U kontekstu ovodunjalučkog značaja, ta presuda nikada ne može biti adekvatna onom što je Služba državne bezbjednosti Srbije uradila na području Hrvatske i na području Bosne i Hercegovine. 

Mi apsolutno razumijemo neke osnovne pravne odrednice i svođenje krivičnih djela, dokaza, na one stvari koje su evidentne pa tako i stvari koje su se dešavale u Bosanskom Šamcu, kako je bilo u prvom dijelu presude", kazao je Omerović.

Ono što posebno naglašava jeste to što presuda obuhvata i zločine u drugim općinama - Trnovo, Doboj, Bijeljina, Zvornik i Bosanski Šamac.

Krivi su: Ovo je sedam glavnih tačaka optužnice Jovice Stanišića i Franka Simatovića

Krivi su: Ovo je sedam glavnih tačaka optužnice Jovice Stanišića i Franka Simatovića

"Služba državne bezbjednosti je institucija bez koje se ništa nije moglo dešavati, bez njihovog aktivnog učešća u državama bivše Jugoslavije, a sasvim je jasno da njihovo učešće u agresiji na BiH nije moglo samo da se svede na Bosanski Šamac", rekao je.

Ova presuda je samo potvrda da sve ono što je bilo zamišljeno da se uradi Bosni i Hercegovini, obuhvata teritorij cijele BiH, ističe Omerović.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH povlači paralelu između presude za genocid koja je u teritorijalnom smisu svedena samo na područje Srebrenice.

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

"Značajna je simbolika što na Dan bijelih traka da Haški tribunal donese ovakvu presudu nakon nekakvih nagodbi između Srbije i Haškog tribunala da se genocid svede samo na teritorij Srebrenice.

Prijedor sa 102 ubijene djece, sa više od 2.000 ljudi koji su ubijeni i više od 30.000 logoraša, oni ipak govore da tamo nije bilo osnova za genocid.

S druge strane, zadovoljni smo što je presuda Simatoviću i Stanišiću proširena i na Zvornik, Bijeljinu, Trnovo... odnosno na područje cijele Bosne i Hercegovine. Svjesni smo i činjenice da konačna kazna na ovom svijetu ne može biti dovoljna", rekao je Omerović u razogovoru za portal Radiosarajevo.ba

Napominje da je Tužilaštvo moglo bolje uraditi svoj posao, odnosno da podignu kvalitetniju optužnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije