Omerović: "Presuda Stanišiću i Simatoviću potvrda je da UZP obuhvata teritorij cijele BiH"

0
L. Memčić
Omerović: "Presuda Stanišiću i Simatoviću potvrda je da UZP obuhvata teritorij cijele BiH"
Foto: Moj Prijedor / Seid Omerović

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koju je donio Haški tribunal dokaz je da je Srbija imala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini, osnosno da je učinjena agresija - kazao je to predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine i Saveza logoraša Doboj Seid Omerović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. 

Podsjetimo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je konačnu presudu u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), kojojm su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Ističe da ova presuda ima veliki značaj za sve logoraše.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

"U kontekstu ovodunjalučkog značaja, ta presuda nikada ne može biti adekvatna onom što je Služba državne bezbjednosti Srbije uradila na području Hrvatske i na području Bosne i Hercegovine. 

Mi apsolutno razumijemo neke osnovne pravne odrednice i svođenje krivičnih djela, dokaza, na one stvari koje su evidentne pa tako i stvari koje su se dešavale u Bosanskom Šamcu, kako je bilo u prvom dijelu presude", kazao je Omerović.

Ono što posebno naglašava jeste to što presuda obuhvata i zločine u drugim općinama - Trnovo, Doboj, Bijeljina, Zvornik i Bosanski Šamac.

Krivi su: Ovo je sedam glavnih tačaka optužnice Jovice Stanišića i Franka Simatovića

Krivi su: Ovo je sedam glavnih tačaka optužnice Jovice Stanišića i Franka Simatovića

"Služba državne bezbjednosti je institucija bez koje se ništa nije moglo dešavati, bez njihovog aktivnog učešća u državama bivše Jugoslavije, a sasvim je jasno da njihovo učešće u agresiji na BiH nije moglo samo da se svede na Bosanski Šamac", rekao je.

Ova presuda je samo potvrda da sve ono što je bilo zamišljeno da se uradi Bosni i Hercegovini, obuhvata teritorij cijele BiH, ističe Omerović.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH povlači paralelu između presude za genocid koja je u teritorijalnom smisu svedena samo na područje Srebrenice.

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

"Značajna je simbolika što na Dan bijelih traka da Haški tribunal donese ovakvu presudu nakon nekakvih nagodbi između Srbije i Haškog tribunala da se genocid svede samo na teritorij Srebrenice.

Prijedor sa 102 ubijene djece, sa više od 2.000 ljudi koji su ubijeni i više od 30.000 logoraša, oni ipak govore da tamo nije bilo osnova za genocid.

S druge strane, zadovoljni smo što je presuda Simatoviću i Stanišiću proširena i na Zvornik, Bijeljinu, Trnovo... odnosno na područje cijele Bosne i Hercegovine. Svjesni smo i činjenice da konačna kazna na ovom svijetu ne može biti dovoljna", rekao je Omerović u razogovoru za portal Radiosarajevo.ba

Napominje da je Tužilaštvo moglo bolje uraditi svoj posao, odnosno da podignu kvalitetniju optužnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije