Omerović: Bez obzira na pritiske ne odustajemo od naših zahtjeva

Radiosarajevo.ba
Omerović: Bez obzira na pritiske ne odustajemo od naših zahtjeva

U Konjević-Polju danas je održan sastanak svih roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti na kojem je zaključeno da neće odustati od  borbe da djeci osiguraju školovanje na maternjem jeziku i nastavu po programu nacionalne grupe predmeta. 

Kako je Feni kazao jedan od roditelja iz Konjević-Polja Muhizin Omerović, na sastanku je razgovarano o prijetanjama koje vlasti u Republici Srpskoj upućuju roditeljima da će, ukoliko se djeca ne vrate u školske klupe, ukinuti dječiji doplatak. 

"Razgovarali smo s ostalim roditeljima koji nisu u šatorima ispred OHR-a u Sarajevu o tome kako stvari stoje. Bez obzira na sve, idemo dokraja i to je stav roditelja", naglasio je Omerović.

Poručuje da su, bez obzira na pritiske, roditelji odlučni da istraju u svojim zahtjevima. 

Roditelji bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja već 38 dana spavaju u šatorima ispred OHR-a u Sarajevu, dok djeca spavaju u Nedžarićima. 

Jučer su roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja i Vrbanjaca imali sastanak s predstavnicima SDP-a, SDA, SBB-a i SBiH. 

"Iako nije donesen konkretan zaključak na jučerašnjem sastanku, vrlo smo zadovoljni", kazao je ranije Feni Omerović. 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija i advokat roditelja djece iz Konjević-Polja Nedim Ademović nisu jučer postigli dogovor da bošnjački đaci konačno krenu u školu, ali i dalje imaju očekivanje da će se doći do kompromisa, iako Mutabdžija ističe da će, ako do toga ne dođe do 23. novembra, škola u Konjević-Polju biti zatvorena. 

Roditelji su jučer izjavili da su spremni žrtvovati da njihova djeca izgube, zbog nepohađanja nastave, ovu školsku godinu, ali da od zahtjeva da njihova djeca imaju nastavu po programu nacionalne grupe predmeta neće odustati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije