Omerefendić: Povećanjem penzija Vlada FBiH ispoštovala dogovoreno

Radiosarajevo.ba
Omerefendić: Povećanjem penzija Vlada FBiH ispoštovala dogovoreno

Povećanjem penzija za pet posto Vlada Federacije BiH je ispoštovala ono što je obećala i raniej potpisala, izjavio je Agenciji Fena predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić.

Iako povećanje penzija od pet posto nije dovoljno, s obzirom na troškove života, mi smo  zadovoljni, kaže Omerefendić.

"Jer, ako pođemo od situacije da nam i za povećanje od pet posto treba 90 miliona KM, a polazeći od situacije u kojoj se nalazi budžet FBiH kao i situacije da je broj zaposlenih gotovo izjednačen s brojem penzionera, sredstava doprinosa ne mogu u sadašnjoj situaciji obezbjediti objektivno veće povećanje", kazao je on.

Naglasio je da Savez udruženja penzionera u FBiH očekuje da će u ovoj godini doći do novog zapošljavanja, odnosno do nekih novih akcija zapošljavanja, što bi eventualno moglo dovesti do novog povećanja penzija.

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela odluku o povećanju januarskih penzija za pet posto čime se u potpunosti realizira Sporazum koji je Vlada FBiH postigla sa Savezom udruženja penzionera u septembru 2013. godine.

Ovo je drugo petpostotno povećanje penzija u mandatu sadašnje Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije