Ombudsmeni: Zaštita identiteta zlostavljane djece

Radiosarajevo.ba
Ombudsmeni: Zaštita identiteta zlostavljane djece

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine sa zabrinutošću su danas ocijenili da nadležni organi, ali i mediji u BiH ne poduzimaju dovoljno efikasne mjere radi zaštite identiteta djece u slučajevima kada su žrtve seksualnog iskorištavanja, trgovine i drugih vrsta zlostavljanja.

Ocjenjuje se da se na taj način propušta osigurati primjena najboljeg interesa djeteta kao jednog od osnovnih principa Konvencije o pravu djeteta, što se odražava i na njegov dignitet, saopćeno je iz institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Iako se u javnost u većini slučajeva ne iznosi puno ime maloljetnika, već samo inicijali, nerijetko se posredno otkriva identitet djeteta iznošenjem drugih podataka koji ga opisuju, svrstavaju ili obilježavaju, čime se zadire u dječiji privatan život, napada ugled i čast djeteta, smatraju ombudsmeni.

Ukazali su i na činjenicu da nadležni organi u međusobnoj pisanoj komunikaciji često navode pune podatke djeteta-žrtve, bez poduzimanja dovoljnih mjera da se osigura sigunost kako takva pisana korespodencija ne bi bila zloupotrijebljena.

Ombudsmeni BiH žele ukazati na činjenicu da je uvijek, bez izuzetaka, potrebno o djeci u svim situacijama izvještavati s dužnom pažnjom i oprezom, poštovati dostojanstvo i pravo svakog djeteta, uvažavati pravo na privatnost i zaštititi identitet djeteta bez obzira na to da li je u pitanju dijete koje je počinilac krivičnog djela ili je žrtva krivičnog djela ili možda dijete koje se nalazi u stanju teške socijalne potrebe.

Pozvali su nadležne organe i medije da u svim aktivnostima poduzmu adekvatne mjere radi osiguranja zaštite najboljeg interesa djeteta, piše Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije