Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA pozivaju na dodatne mjere za prava osoba s invaliditetom

3
Radiosarajevo.ba
Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA pozivaju na dodatne mjere za prava osoba s invaliditetom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nives Jukić

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine i UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija, izražavaju zabrinutost zbog položaja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, posebno onih sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama, koji su često nedovoljno uključeni u proces donošenja politika koje se tiču njihovih prava i dobrobiti.

Prema najnovijem izvještaju Ombudsmena BiH koji je predstavljen danas u Sarajevu, osobe s invaliditetom se suočavaju s brojnim izazovima u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih prava, uključujući potrebu za boljom brigom države, smanjenje diskriminacije i veću slobodu kretanja. Posebno su pogođene osobe s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, koje se često suočavaju s posljedicama oduzimanja poslovne sposobnosti, što dodatno otežava njihovu integraciju u društvo.

UNFPA podsjeća da su prava osoba s invaliditetom zaštićena međunarodnim standardima, uključujući Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, koja naglašava pravo na punu participaciju i jednak pristup svim aspektima društvenog života. Iako su domaći zakoni i propisi na dobrom putu, postoji potreba za dodatnim naporima kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa međunarodnim standardima, čime bi se poboljšao kvalitet života osoba s invaliditetom.

Putin ironično podržao Kamalu Harris jer se ona "zarazno smije"

Putin ironično podržao Kamalu Harris jer se ona "zarazno smije"

Izvještaj Evropske komisije za 2023. godinu također je ukazao na potrebu za konkretnijim koracima u rješavanju pitanja diskriminacije i lišavanja poslovne sposobnosti, kao i na važnost unapređenja prikupljanja podataka o osobama s invaliditetom. Ombudsmeni za ljudska prava BiH pozivaju nadležne institucije da razmotre mogućnost stvaranja centralnog registra koji bi omogućio preciznije praćenje i analizu potreba ove ranjive grupe.

Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA

„Vrlo je bitno pratiti ostvarivanje prava osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama smještenim u ustanove koja su zaštićena međunarodnim konvencijama, sto je zapravo cilj  ovog izvješća. Upravo je izvješće usmjereno na stanje u ustanovama za zabrinjavanje sa posebnim osvrtom na ekonomska, socijalna i kulturna prava ove kategorije stanovništva, a koja zapravo nije  vidljiva u društvu“, rekla je ombudsman Nives Jukić.

Ombudsmen dr. Nevenko Vranješ je istakao da bi vlasti trebale primjeniti međunarodne standarde u osiguravanju različitih vidova podrške licima s intelektualnim i mentalnim poteškoćama posebno imajući u vidu ličnu autonomiju, nezavisnost i integritet ove kategorije lica.

Ombudsmenka dr. Jasminka Džumhur je dodala: „U cilju unapređenja zaštite prava osoba sa intelektuaknim i mentalnim teškoćama implementacija presude Evroskog suda za ljudska prava Hadzimajlih i dr. protiv Bosne i Hercegovine iz 2015. godine treba da bude prioritet entitetskih vlasti. Ovaj izvještaj ima i dodatni značaj jer može koristit i drugim monitoring tijelima prilikom njihove posjete ustanovama u BiH.“

Marina Riđić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Marina Riđić

„Svi relevantni akteri trebaju raditi zajedno kako bi unaprijedili prava osoba s invaliditetom“, naglasila je Marina Riđić, UNFPA pomoćnica predstavnice za BiH. „Svaka osoba zaslužuje priliku da živi dostojanstveno i da učestvuje u društvenom životu bez prepreka. Posebna pažnja treba biti posvećena mentalnom zdravlju osoba s intelektualnim poteškoćama, jer briga o njihovom mentalnom zdravlju odražava širi društveni pristup mentalnom zdravlju i dobrobiti, što je ključno u procesu izgradnje tolerantnog društva koje prihvata različitosti.“

Ombudsmeni za ljudska prava BiH i UNFPA će nastaviti raditi sa partnerima i relevantnim institucijama kako bi osigurali da glasovi osoba s invaliditetom budu saslušani i da njihova prava budu poštovana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije