Ombudsmeni o zaštiti djece u medijima

Radiosarajevo.ba
Ombudsmeni o zaštiti djece u medijima

 Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine na osnovu značajnog broja zaprimljenih žalbi konstatuje da je prisutna praksa izvještavanja medija o slučajevima nasilja nad djecom na način koji ne osigurava zaštitu njihovog identiteta, saopćeno je iz ureda Ombudsmena.

U saopćenju se izražava zabrinutost jer se ne preduzimaju dovoljno efikasne mjere u cilju zaštite identiteta djece u medijima u slučajevima kada su ona žrtve seksualnog iskorištavanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja.

Upozoreno je da ovakvim postupanjem mediji propuštaju da postupe u skladu sa članom 3. Konvencije o pravima djeteta kojim je utvrđena obaveza zaštite najboljeg interesa djece, a što u konačnici ima uticaj na očuvanje digniteta i ličnosti djeteta.

Posredno otkrivanje identiteta
Iako se u javnosti u većini slučajeva ne iznosi puno ime djeteta, već samo inicijali, nerijetko se posredno otkriva njegov identitet iznošenjem drugih podataka koji ga opisuju, svrstavaju ili obilježavaju, čime se zadire u dječiji privatan život, napada ugled i čast djeteta.

Ombudsmeni pozivaju medije da prilikom izvještavanja to čine sa dužnom pažnjom i oprezom, te odgovorno sagledaju koje sve eventualne posljedice za dijete ili njegovu porodicu može prouzrokovati neprofesionalno izvještavanje o djeci.

Ombudsmeni ističu da je obavezno poštovati dostojanstvo i pravo svakog djeteta, uvažavati pravo na privatnost i zaštiti identitet djeteta, bez obzira da li je u pitanju dijete koje je počinilac ili je žrtva krivičnog djela, ili možda dijete koje se nalazi u stanju teške socijalne potrebe, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije