Ombudsmeni BiH: Mnogo slučajeva nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
Ombudsmeni BiH: Mnogo slučajeva nasilja nad ženama

Ombudsmeni BiH danas su u povodu 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, izrazili zabrinutost što su bh. građani, i pored zakonske regulative i napora uloženih na podizanje svijesti o potrebi borbe protiv nasilja nad ženama, i dalje svjedoci mnogobrojnih slučajeva nasilničkog ponašanja prema ženama u porodici i široj zajednici.

Žene i djevojčice, bez obzira na nacionalnu, rasnu i vjersku pripadnost, kulturu, dob i status, izložene su raznim oblicima fizičkoga, seksualnog, psihološkog i ekonomskog zlostavljanja, saopćeno je iz institucije Ombudsmena BiH.

Navodi se da glavni uzrok nasilja nad ženama leži u diskriminaciji koja negira jednakost žena s muškarcima u svim područjima života i predstavlja grubo kršenje ljudskih prava.

Ombudsmeni BiH naglašavaju da je prošlo deset godina od kada su Ujedinjene nacije prepoznale 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 30 godina od usvajanja Konvencije CEDAW i 14 godina od usvajanja Pekinške platforme za akciju.

Stoga su ombudsmeni BiH pozvali na implementaciju Pekinške platforme za akciju kao i drugih ključnih dokumenata, te skrenuli pažnju na odgovornost države za zaustavljanje nekažnjavanja nasilnika, implementaciju dobrih zakona i nacionalnih planova za zaustavljanje nasilja protiv žena.

U saopćenju ombudsmeni upozoravaju da će nasilje, bez službene statistike o počinjenom nasilju nad ženama, ozbiljnih istraživanja te doprinosa medija koji će o problemu izvještavati sistematski i pokrivati njegove različite aspekte, i dalje u društvu biti zanemarivan i potcijenjen problem s nerazumljivo visokim stupnjem prihvaćenosti i tolerancije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije