Ombudsmani pozivaju na veću pažnju u donošenju odluka koje se tiču prava djeteta

0
Fena
Ombudsmani pozivaju na veću pažnju u donošenju odluka koje se tiču prava djeteta

Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić i ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović pozivali su sve osnovne i srednje škole u BiH da na početku svake školske godine utvrde jasne kriterijume za izbor najboljeg učenika generacije, sistem bodovanja i primjenu zakonskih i podzakonskih propisa.

U svom dosadašnjem radu ombudsmani su uočili da se određeni broj žalbi tiče povrede prava djece u osnovnim i srednjim školama u postupku izbora učenika generacije.

Ombudsmeni stoga smatraju da je od izuzetne važnosti da se više vodi računa o definisanju svih formalnih uslova za izbor učenika generacije, te da se svi pridržavaju pozitivnih zakonskih i podzakonskih propisa, ali i da se postupci izbora učenika generacije vode transparentno, uz aktivno učešće djece i njihovih roditelja, pri čemu se uvijek treba rukovoditi najboljim interesom djeteta.

Prema mišljenju ombudsmena, postupanjem škola na ovaj način izbjegla bi se ugrožavanja i kršenja prava djeteta, posebno uzimajući u obzir da postoje primjeri kada djeca izražavaju visok stepen zabrinutosti i anksioznosti.

Ombudsmani ističu da djeca kroz obrazovni sistem razvijaju osjećaj za vlastitu kulturu i pripadnost svojoj zajednici, odnosno društvenoj grupi, prihvatajući norme i vrijednosti društva u kojem odrastaju zbog čega je neophodno da djeci pružimo primjere dobrog postupanja i dobre prakse, saopćeno je iz Institucija ombudsmana BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije