Ombudsmani BiH zabrinuti što djeca u USK ne idu u školu

Radiosarajevo.ba
Ombudsmani BiH zabrinuti što djeca u USK ne idu u školu

Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost činjenicom da učenici osnovnih i srednjih škola na području Unsko-sanskog kantona (USK) ne pohađaju nastavu, čime su ozbiljno ugrožena dječija prava, prenosi Fena.

Kada je u pitanju zaštita dječijih prava, treba poći od UN-ove Konvencije o pravima djeteta koja je sastavni dio Ustava BiH i direktno se primjenjuje u našoj državi, te obavezuje sve nas da sve što radimo, radimo u najboljem interesu djeteta, što je ujedno i jedan od osnovnih principa Konvencije, saopćeno je iz Ureda ombudsmana BiH.

Ombudsmani BiH podsjećaju da spomenuta konvencija u članovima 28. i 29. propisuje da dijete ima pravo na obrazovanje i da je država obavezna da osigura besplatno i obavezno osnovno obrazovanje i podstiče različite oblike srednjeg obrazovanja dostupne svima.

Istovremeno, Ombudsmani BiH izražavaju zabrinutost zbog dužine trajanja štrajka, bez naznaka njegovog okončanja, te nepostojanja efikasnih mjera nadležnih organa vlasti i izostanka dijaloga s predstavnicima sindikata prosvjetnih radnika.

Štrajk prosvjetnih radnika USK-a negativno će se reflektovati na znanje djece, posebno zbog dužine trajanja štrajka, a imajući u vidu da će djeca morati izgubljeno vrijeme nastave nadoknaditi, upozoravaju Ombudsmani BiH.

Stoga, Ombudsmani BiH pozivaju sve relevantne institucije da urgentno poduzmu potrebne mjere da bi se riješila novonastala situacija, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije