Olujno nevrijeme izazvalo poplave širom BiH

Radiosarajevo.ba
Olujno nevrijeme izazvalo poplave širom BiH


Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom, vjetrom i grmljavinom, koje je danas u poslijepodnevnim satima pogodilo Tuzlu, uzrokovalo je nakupljanje veće količine vode i plavljenje pojedinih ulica i saobraćajnica.

Prema podacima s kojima raspolaže Civilna zaštita Općine Tuzla, najkritičnija situacija je u tuzlanskom naselju Crvene njive gdje je izvršena evakuacija stanovništva iz ugroženih objekata.

Velika količina padavina prouzrokovala je i probleme u odvijanju saobraćaja, a najteža situacija je u zapadnom dijelu grada, te se stoga vozačima savjetuje da vožnju prilagode vremenskim uslovima.

Teška situacija je i u naseljima Miladije, Moluhe, Kreka, Solana, Mramor, Bukinje, te Par selo, javio je Tuzlanski info portal Tip.ba.

Građanima je na raspolaganju i urgentni broj Civilne zaštite 121.

Zbog izljevanja vode na kolovoz na magistralnom putu M-4 Tuzla-Doboj (Šićki Brod), Srebrenik-Tuzla (u mjestu Tinja), kao i na magistralnom putu Tuzla-Zvornik (u mjestu Tojšići), saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom ili lokalnim obilaznicama.

Ekipe putnih službi za održavanje puteva nalaze se na licu mjesta i rade na osposobljavanju saobraćaja.



Jako nevrijeme zahvatilo i Ugljevik i Bijeljinu

Jako nevrijeme, praćeno kišom, snažnim vjetrom i djelimično gradom, zahvatilo je u poslijedodnevnim satima i područje Ugljevika, Lopara, Bijeljine, Zvornika i Bratunca.

Od olujnog vjetra i jake kiše pričinjene su štete na usjevima i lokalnim putevima, a zbog obilne kiše poplavljena su i pojedine kuće.

Po posljednjim informacijama Protivgradne preventive RS-a, ispaljene su 83 protivgradne rakete tokom nevremena koje trajalo od 14 do 18 sati.

U Protivgradnoj preventivi RS-a su potvrdili da su nestabilnim vremenskim situacijama bile izložene i općine Pelagićevo, Šamac, Modriča, Brčko Distrikt, te Gradačac.

"Pravovremenim dejstvom protivgradnim raketama suzbijene su katastrofalne štete na branjenoj teritoriji, a posebno je teško bilo suzbiti štete u Semberiji, čiji je najveći dio današnjim dejstvima u potpunosti zaštićen", tvrde iz Protivgradne preventive RS-a.

Stanovnici Ugljevika žale se da su svake godine izloženi poplavama usljed obilnih kiša, jer nije regulirano pitanje odvodnih kanala, pa je i danas oko 20 kuća poplavljeno.

Iz Civilne zaštite RS-a je potvrđeno da je u Ugljeviku i Loparama padao i grad veličine oraha, te da je pričinjena šteta na usjevima.

Sugradica je padala i u Bratuncu, Bijeljini i Zvorniku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije