Olujno nevrijeme i danas prijeti BiH: U Hercegovini sinoć oštećena vozila i krovovi kuća

0
Radiosarajevo.ba
Olujno nevrijeme i danas prijeti BiH: U Hercegovini sinoć oštećena vozila i krovovi kuća
Foto: Hercegovina.info / Nevrijeme u Mostaru

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je za danas narandžasto upozorenje za sjeverno, centralno i istočno područje zbog mogućih jakih pljuskova praćenih grmljavinom i jakih udara vjetra te lokalne pojave grada.

Upozorenje je izdato za danas od 16 do sutra u 9 sati.

Kako najavljuju, uz jači pljusak može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom, dok su mogući olujni udari vjetra brzine 55-75 km/h.

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Veći broj vozila i krovova na kućama oštećen je u nekoliko sredina u Hercegovini u snažnome nevremenu praćenom olujnim vjetrom koji je u noći s utorka na srijedu izazvao i probleme u prometu i opskrbi električne energije, zbog čega su dežurne službe imale posla veći dio protekle noći.

Desetine stabala i grana s drveća oboreno je na parkirana vozila u Mostaru, Čapljini, Širokom Brijegu, Livnu te su pričinili velike štete. Zbog toga su vatrogasci morali intervenirati kako bi ponovno uspostavili saobraćaj te uklonili ostatke drveća na vozilima.

Nevrijeme pogodilo Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte posljedice u pojedinim gradovima

Nevrijeme pogodilo Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte posljedice u pojedinim gradovima

Najsnažnije nevrijeme pogodilo je Mostar. Tamo su vatrogasci imali 14 većih intervencija tokom noći, te nastavljaju raditi u saniranju posljedica i u jutarnjim satima.

Na području Mostara tijekom protekle noći više je naselja ostalo bez napajanja električnom energijom, čiji se nastavak opskrbe očekuje tokom dana, nakon što djelatnici Elektroprivrede poprave oštećene vodove i transformatorske stanice. U Mostaru kao i u Livnu vjetar je oštetio krovove kuća odnoseći crijepove koji su završavali i na parkiranim automobilima.

Ovaj meteorološki incident protekle noći bio je samo kratki predah i slijedi nastavak sunčanog i vrućeg vremena. I danas se najavljuje kako će se živa u termometru u Mostaru popeti do 41 stepeni Celzijevih, kao i proteklih dana, zbog čega je završio na popisu gradova s najvišom temperaturom, prenosi fenix-magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije