Oliver Knezović optužen za ubistvo Vedrana Puljića

Radiosarajevo.ba
Oliver Knezović optužen za ubistvo Vedrana Puljića

Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) u petak je, nakon 18 mjeseci konačno završilo istragu o smrti navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića (24) koje se dogodilo 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu.

Podignuta je optužnica protiv Olivera Knezovića (37) kojem se na teret stavlja ubistvo Puljića, a prema ovoj optužnici Knezoviću se na teret stavlja i pokušaj ubistva šest osoba koje su povrijeđene u pucnjavi, ali i izazivanje opće opasnosti.

Optužnica je, kako saznaje list San od tužiteljice Vesne Čavar, proslijeđena Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu na potvrđivanje, a istraga je u ovom slučaju zbog nedostatka dokaza, obustavljena protiv policajca Dragana Vujevića, koji je bio drugoosumnjičeni u ovom slučaju.

Optuženi Knezović je u bjekstvu i trenutno se nalazi u Hrvatskoj čije državljanstvo također posjeduje.

„Tužiteljstvo je završilo svoj dio posla u ovom slučaju, a šta će se dalje događati zavisi od odluke suda. Mi smo ranije saslušali Knezovića pa tako smo i ispunili uvjete da podignemo optužnicu. Ukoliko sud potvrdi optužnicu uslijedit će ponovno raspisivanje potjernice za Knezovićem kao optuženim. Nadalje, mnogo se stvari može dogoditi, ali da li će Knezović stati pred ovaj sud sada ne možemo reći“, kazala je Čavar za San.

Prema njenim riječima, Hrvatska najvjerovatnije neće izručiti Knezovića s obzirom da je njihov državljanin, a ukoliko se stvari budu ravijale u tom pravcu, moguće je ustupiti ovaj predmet na inicijativu suda ili tužitelja, ali ta zemlja najprije mora dati svoju saglasnot i to prihvatiti.

Podsjetimo, zbog događaja koji su se dogodili 4. oktobra, na sudu u Širokom Brijegu počelo je suđenje jedanaestorici navijača Sarajeva i jednom navijaču Širokog Brijega koji se terete za učestvovanje u skupini ljudi koja je zajedničkim djelovanjem počinila paljevinu, oštetila imovinu većeg opsega, te počinila druga teška nasilja napadom na ovlaštene službene osobe.

Pred Kantonalnim sudom u Livnu sudi se i Marinku Barbariću i Ivanu Bariću, dvojici sudskih policajaca iz Širokog Brijega jer su na slobodu pustili Knezovića, koji je neposredno nakon ubistva bio i uhapšen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije