BiH / Andrićgrad u Višegradu ima novog vlasnika: Evo i ko je u pitanju

30. 03. 2021. u 10:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Olimpijski centar „Jahorina“ preuzeće poslovanje nad turističkim kompleksom „Andrićgrad“ u Višegradu, saznaje portal CAPITAL.

Ovaj posao dogovoren je na zajedničkom sastanku održanom krajem februara u Istočnom Sarajevu, a biće finaliziran tako što će Vlada RS-a svoj udio u „Andrićgradu“, koji zajedno sa opštinom Višegrad iznosi 78 odsto, prepisati na „OC Jahorina“.

Inače, preostalih 22 odsto pripada režiseru Emiru Kusturici koji prema saznanjima CAPITAL-a ostaje u ovom poslu.

Ovu informaciju nam je potvrdio i predsjednik Nadzornog odbora „OC Jahorina“ Nedeljko Elek, koji je kazao kako se već postoje planovi o investicije u „Andrićgrad“.

Cilj nam je da napravimo jednu turističku regiju od Jahorine do Zlatibora, a da „Andrićgrad“ i „Mećavnik“ budu vezivni faktori. Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru ili Jahorini, dva dana provedu u „Andrićgradu““, kazao je Elek.

Kako kaže da većina od 250.000 skijaša koji godišnje posjete „Jahorinu“ dolazi na sedam dana, od kojih pet skijaju a preostala dva uglavnom koriste da posjete neke druge obližnje destinacije. Preuzimanjem „Andrićgrada“ oni bi sa Jahorine kroz dobru ponudu bili usmjereni na Višegrad, piše Capital.

Podsjećamo, Vlada RS-a je po sličnom modelu sredinom prošle godine „Jahorini“ dala propalo skijalište „Igrišta“ u Vlasenici, u koje je kasnije najavljeno višemilionsko ulaganje.

Inače, kada je riječ o projektu „Andrićgrad“ u njega je do sada, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 miliona maraka, od čega je Vlada RS-a izdvojila 15 miliona KM, Kusturica pet, a ostatak opština Višegrad.

„Andrićgrad“ je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i njegovog preduzeća „Lotika“. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Kasnije su se ove tri strane „raskusurale“ i vlasništvo podijelile na osnovu ulaganja u kompleks.

Iako je Kusturica bio miljenik Vlade RS-a i od iste dobijao novčanu pomoć mimo svih pravila i procedura jer je kako se ispostavilo bio redovan dužnik za poreze, nije pokazao neke posebne menadžerske sposobnosti.

Projekat u koje su uloženi milioni u posljednjih nekoliko godina prikazuje skromnu dobit u prosjeku od oko 30.000 maraka, dok su, na primjer, od 2011. do 2014. godine imali profit od 3,65 miliona KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)