Oleg Čavka: 'Kemal Čaušević je bio produžena ruka Ramiza Delalića Ćele'

Radiosarajevo.ba
Oleg Čavka: 'Kemal Čaušević je bio produžena ruka Ramiza Delalića Ćele'

U Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu u toku je ročište po prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora za deset osumnjičenih u predmetu "Kemal Čaušević i drugi".

U drugoj sudnici uporedo se odvija ročište po prijedlogu Tužilašva za određivanje mjera zabrane za još dvadeset osumnjičenih osoba u ovom predmetu, piše Fena.

Tužioci Dubravko Čampra i Oleg Čavka izjavili su da su uhapšene osobe osumnjičene za organizovani kriminal u vezi sa zloupotreboim položaja ili ovlaštenja, stvaranjem monopolističkog položaja na tržištu, pranje novca, poreznu utaju, carinsku prevaru i protuzakonito posredovanje.

Čampara je izjavio da će Tužilaštvo dokazati da je zbog krivičnih djela ove grupe budžet BiH uskraćivan godišnje za više od dvije milijarde KM.

"Nanijeli su više štete nego katastrofalne poplave koje su pogodile zemlju", rekao je između ostalog Čampara.

Prvoopruženi u ovom predmetu je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za kojeg je tužilac Oleg Čavka izjavio na ročištu da je bio produžena ruka Ramiza Delalića Ćele, što je Čaušević negirao.

U dosadašnjem dijelu ročišta tužioci su, uz Čauševićevo ime, najčešće spominjali drugooptuženog Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika za sektor carina u Upravi za indirektno oporezivanje.

Branioci Kemala Čauševića, Zdravka Cvjetinovića i ostalih osumnjičenika koji su do sada dali iskaze na ovom ročištu, negiraju sumnje Tužilaštva i traže da njihovi branjenici ne budu pritvoreni.

Osim Čaučeviću i Zdravku Cvjetinoviću, Tužilštvo je predložilo pritvor i za Zorana Cvjetinovića, Janka Jovanovića, Anesa Sadikovića, Enisu Imširović, Jusufa Ćosovića, Milanka Nikića, Miroslava Kragulja te Radovana Đurića koji je u bijegu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije