Okršaj Zahiragića i Čengića: "Rješenje je da SDP dođe tobe i prestane prositi po ambasadama"

8
Radiosarajevo.ba
Okršaj Zahiragića i Čengića: "Rješenje je da SDP dođe tobe i prestane prositi po ambasadama"
Foto: Face TV / Irfan Čengić i Haris Zahiragić

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić i njegov kolega iz SDP-a Irfan Čengić bili su gosti Centralnog dnevnika na Face TV gdje su govorili o formiranju vlasti na federalnom nivou te drugim aktuelnim zbivanjima.

Tokom emisije, došlo je i do verbalnog okršaja dva zastupnika, a Zahiragić je Čengiću poručio da "SDP previše vjeruje bivšem gorem dijelu SDA-ovaca".

Zatim su se osvrnuli na formiranje Vlade Federacije BiH i imenovanje predsjednika ovog entiteta.

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

"Schmidt pomažući HDZ-u pomogao SDA", kazao je Čengić na šta mu je Zahiragić replicirao: "Ne možete izbaciti SDA iz vlasti. Lendo je već u vlasti! Nije SDA projektovala Lendu. Nije rješenje u Schmidtu!

"Rješenje je da SDP dođe tobe i prestane prositi po ambasadama za podršku. Problem je nastao kad je Schmidt donio izmjene Izbornog zakona. SDA nije nacionalistička, nego patriotska stranka. Bilo je zanimljivo gledati neke ljude koji se ponose svojim nemuslimanskim izborom kako se odazivaju na Dodikove pozive muslimanima. Osmorka je postala muslimansko-bošnjačka organizacija. Problem je što Trojka nije imala kapacitet da predloži rukovodstvo Federacije i samim tim ne može biti u vlasti", rekao je Zahiragić. 

Čengić je kazao da je "problem licemjerstvo obiju strana – i Osmorke i SDA".

"SDA je licemjerna kada kaže da hoće građansku BiH, a hvata se za legitimno predstavljanje. Osmorka je licemjerna kad govori o parlamentarnoj većini! Bradara ne bi dala saglasnost većini u kojoj nema HDZ-a. Želim da Osmorka formira vladu, ali to mora biti iskreno, po Ustavu. Prva opcija je da izmijenimo Ustav FBiH, a Bakir Izetbegović nas mora podržati. Kada dođemo u Parlament, HDZ nas neće podržati jer razmišljalju deset godina unaprijed, za razliku od nekih. Drugi način je da Schmidt popravi ono što je pokvario. Treća opcija je novi politički dijalog", istakao je Čengić.

Narod i Pravda teško optužuju SDA: "Sada je jasno da je za njih strateški partner - Putinova Rusija"

Narod i Pravda teško optužuju SDA: "Sada je jasno da je za njih strateški partner - Putinova Rusija"

Zatim su se osvrnuli na izborne rezultate.

"To što sam ja Bošnjak, ne znači da su me izabrali Bošnjaci! Lendo nije glavni lik; on dobija instrukcije svoje političke stranke. Kinder-jaje u Livnu je odlučilo ko je potpredsjednik stranke", napomenuo je Čengić.

Replicirao mu je Zahiragić.

"Mujo Puzić iz Posavskog kantona mi je poslao poruku da SDA ima tri zastupnika u tom kantonu. NiP nije imao nijednog. Konaković je poslao poruku Puziću: 'Selam alejkum. Sinoć smo poredali sve s HDZ-om! Sve smo završili! HDZ je vrlo korektan!' U kojem svojstvu je Konaković pisao Puziću?! Vršio je pritisak", rekao je Zahiragić na šta je Čengić odgovorio da se obraćao u svojstvu lidera koalicije.

Čengić je konstatovao da je napravljen takav sistem da 'više nema smisla imati multietničku listu i stranku! Svi će se boriti za klubove naroda'.

"Irfane, nemojmo se praviti ludi. Što je Schmidt nametnuo izmjene?!", pitao je Zahiragić i dobio odgovor "da bi pomoga HDZ-u.

Čengić nezadovoljan jer je SDP ostao bez delegata: "Prepustili smo neka mjesta i ovako nam vrate"

Čengić nezadovoljan jer je SDP ostao bez delegata: "Prepustili smo neka mjesta i ovako nam vrate"

Govorili su i o izboru predsjednika FBiH, a Zahiragić je poručio da SDA ne može biti izbačena iz vlasti jer je Refik Lendo već u vlasti.

"Lendo je rekao jednu istinu i jednu neistinu. Neistina je da se neće izabrati predsjednik FBiH. Bradara i Stojanović će obavijestiti Predstavnički dom i oni će imenovati Bradaru. I tada nastaje blokada. U jednom trenutku će Bradara imenovati Vladu, Stojanović će dati potpis, Lendo neće. Jedna šansa je izmjena Ustava u Parlamentu uz pomoć SDA i to može biti gotovo za sedam dana. Druga šansa je da Schmidt reaguje. I treća je politički dogovor. Bez Lende nema Vlade", smatra zastupnik SDP-a.

"Rješenje je da SDP dođe tobe i prestane prositi po ambasadama za podršku", rekao je Zahiragić na šta je Čengić odgovorio da je jedino rješenje politički dogovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije