Okončano suđenje banjalučkim šetačima

Radiosarajevo.ba
Okončano suđenje banjalučkim šetačima

Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci nakon petosatnog saslušanja strana okončano je suđenje u postupku protiv Dražena Crnomata, Miodraga Dakića i Siniše Tešanovića koje se tereti za prekršaje počinjene shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja (ZOBS) BiH, javlja Anadolu Agency.

Riječ je o učesnicima protesta u Banjoj Luci koji su trajali punih sedam mjeseci tokom 2012. godine, a na kojima su građani digli svoj glas protiv uništavanja zelene površine u centru grada takozvanog "Picinog parka".

Prekršajne prijave koje su dobili Crnomat, Dakić i Tešanović pozivaju se na članove 106. stav 1. 109. stav 1. 237 stav 1. tačka 16 i 238 stav 1. ZOBS-a  BiH, a u kojima stoji da su isti šetali po kolovozu mimo pješačkog prelaza i svjetlosne signalizacije predviđene za pješake.

Komentarišući današnji glavni pretres, Miodrag Dakić je istakao da je u kratkoj izjavi "teško sumirati sav besmisao petosatnog procesa".

"Na kraju, i pored iznošenja dokaza, kao i dokaza policije koji idu samo u našu korist, mi nismo sigurni da će i presuda biti takva. Postupajući tako, sudija se otvoreno stavljala na stranu policije, čime su naša građanska prava na pravično suđenje prekršena."

Dodao je da "cijeli ovaj slučaj ima veliku političku težinu, zbog pobune građana protiv kriminala" i istakao da se "umjesto kriminalcima na kraju se sudi građanima".

Siniša Tešanović kazao je da su dokazi koje je policija iznijela bili kontradiktorni "ali ih je sutkinja prihvatala bez komentara".

"Policija je kao dokaze donijela fotografije bez datuma, na kojima se ja ni ne pojavljujem, dvojica od trojice policajaca koja su svjedočila nisu mogla da kažu da li sam ja u navedene datume počinio prekršaj za koji me terete", naveo je Tešanović.

Istakao je da "ovo klasično političko suđenje, jer se nigdje ne spominje saobraćajni prekršaj, već se sve fokusira na sam protest građana zbog uništavanja zelene površine u centru grada".

Dakić, Tešanović i Crnomat složni su u ocjeni da cijelo suđenje ukazuje da su bili "krivi i prije nego im je krivica utvrđena", te da će uložiti žalbu, u slučaju da im budu izrečene prekršajne kazne.

Podsjećamo, banjalučki protesti trajali su svakodnevno punih sedam mjeseci i niti jedan put nisu propisno najavljeni prema Zakonu o javnim okupljanjima, ali policija nije nikada spriječila šetače da proteste održe. Naprotiv, policija je obezbjeđivala kretanje šetača, a posebno prilaz Palati predsjednika i Administrativnom centru RS.

Mile Radišić, vlasnik firme koja gradi stambeno poslovni kompleks na mjestu Picinog parka, nedavno je pravosnažno osuđen zbog nezakonitog pribavljanja zemljišta Medicinske elektronike koje je sastavni dio građevinske parcele na kojoj gradi pomenute objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije