Okončani protesti sindikalaca ispred Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Okončani protesti sindikalaca ispred Parlamenta FBiH

Potesti SSSBiH (radiosarajevo.ba)

Na protestima Saveza samostalnih sindikata BiH pred zgradom Parlamenta Federacije okupilo se u utorak ujutro oko 1000 radnika koji su poručili federalnim vlastima da neće pristati na izmjene Zakona o uštedama. Nakon pregovora sa predstavnicima Sindikata, Parlament Federacije je skinuo sa dnevnog reda Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH, dok se o njemu ne izjasni Ekonomsko-socijalno vijeće.

“Sa dnevnog reda Parlamenta Federacije skinut je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH, što predstavlja pobjedu radničke klase," poručio je Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH-a.

Sindikalci tvrde da je prijedlog zakona pripremljen bez konsultacija sa socijalnim partnerima, te da se njime krše odredbe Konvencija ILO-a, Evropske socijalne povelje, te derogiraju zakoni o radu, državnoj službi, namještenicima, Opći kolektivni ugovor i ranije postignuti sporazumi sa Vladom.

“Vlada i Parlament Federacije hoće da “proture” ovaj Zakon bez saglasnosti sindikata”, kazao je Feriz Šiljak, jedan od okupljenih sindikalista.

Zakonom o uštedama se, između ostalog, za 10 posto smanjuju plate radnicima kojima je Federacija BiH poslodovaca a ovaj zakon uz set tzv. boračkih zakona i njihovih izmjena glavni je uslov za nastavak kreditnog aranžmana s MMF-om i fiskalne stabilnosti Federacije BiH.


Franjo Dujmović (foto:radiosarajevo.ba)

“Mi nismo došli da rušimo vlast, nego da poručimo vlastima da zakone koji se tiču radnika usvajaju u dogovoru sa sindikalcima," upozorava Franjo Dujmović, predsjednik Sindikata policije HNK-a.

“Zakon o uštedama bi trebao da se odnosi na sve, a ne samo na pojedine kategorije i sindikalci su protiv ovakvog zakona", kazao je Muhamed Bjelić, jedan od protestanata.

Sindikalci potcrtavaju da jesu za smanjenje javne potrošnje, ali ne na način da se stavljaju van snage kolektivni ugovor i sporazumi za kolektivno pregovaranje.

Sindikalci su upozorili da su, u slučaju u da vlasti ne pristanu na dijalog, spremni na radikalnije mjere i organizaciju masovnog protesta i generalnog štrajka.

Na protestima su se okupili predstavnici 24 granska sindikata iz svih krajeva BiH.

goran,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije