Okončana priča o izolatoriju, svi kapaciteti vraćeni studentima

0
Fena
Okončana priča o izolatoriju, svi kapaciteti vraćeni studentima
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Studentski dom Nedžarići

Studentski centar Sarajevo primio je dosad hiljadu aplikacija studenata za smještaj i ishranu u domu Nedžarići i Studentskom naselju Bjelave, a svjesni da im je to ključni izvor finansiranja trudit će se da taj broj bude i veći.

Direktor Studentskog centra Muhamed Omerović u izjavi za Fenu kaže da pandemija virusa korona loše utječe na rad te javne ustanove, a veliki broj studenata izgubili su zbog "online" platforme na visokoškolskim ustanovama u Sarajevu.

Kaže da od Vlade Kantona Sarajevo očekuju nadoknadu troškova studentima za usluge koje su platili ali im nisu pružene jer je, u vrijeme nesreće proglašene zbog pandemije virusa korona, u Studentskom naselju Bjelave bio karantin, a studenti su objekt privremeno napustili. Tamo su bili smješteni bh. državljani koji su doputovali iz drugih država zahvaćenih virusom korona, a po dolasku su testirani.

"Nakon što je odlukom Vlade KS i upravljačkih struktura JU Studentski centar formiran karantin u Paviljonu II i Paviljonu VII Studentskog naselja Bjelave uslijedila je i naredba za izmještanje 1.200 studenata. Od toga ih se 500 vratilo nakon određenog vremena, a obaveze prema njima su izmirene. Oko 700 studenata nije dobilo plaćenu uslugu. Smatramo da će Vlada KS kao donosilac odluka o izmještanju vratiti studentima dugovanja proizašla iz odluka koje je sama donijela", navodi se.

Omerović naglašava da su objekte u Nedžarićima i Bjelavama temeljito očistili, izvršili dezinfekciju kompletnih prostorija u toj ustanovi i pripremili za smještaj studenata u novoj akademskoj godini. Definirano je i postupanje korisnika za vrijeme boravka u domovima, sve u cilju zaštite od virusa korona.

"U dogovoru sa Vladom KS i komisijama Kriznog štaba 15. septembra smo izmjestili izolatorij iz Paviljona II Studentskog naselja Bjelave, izvršili preraspodjelu soba u tom paviljonu. Time je okončana priča o izolatoriju i svi kapaciteti u Studentskom centru vraćeni su krajnjoj namjeni. Zaduživanje soba za studente koji su aplicirali za smještaj i ishranu u Studentskom centru Sarajevo počelo je 17. septembra", naglasio je.

Studentski centar Sarajevo pruža uslugu smještaja i ishrane u Studentskom naselju Bjelave i studentskom domu Nedžarići, a ukupan kapacitet je 2.000 mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije