Okerić: Nismo i nećemo pristajati ni na kakve ucjene, ni Efendića ni bilo koga drugog

3
I.S.
Okerić: Nismo i nećemo pristajati ni na kakve ucjene, ni Efendića ni bilo koga drugog
Anadolija/ Radiosarajevo.ba / Okerić/ Efendić

U Kantonu Sarajevo, nekoliko dana nakon održanih Općih izbora, situacija i dalje neizvjesna kada je riječ o vlasti. SDA, s prebrojanih oko 70 posto glasova, ima oko 29.460 glasova, dok Narod i pravda je po brojevima glasova odmah iza – s 29.025.

Ovdje se mora uzeti u obzir i koaliciona Trojka, koja će po svemu sudeći, funckionisati i dalje, pa tako SDP BiH ima 24.521 glasova, a Naša stranka 18.369.

Uz ovo, dodajmo i novoosnovanu stranku Za nove generacije (ZNG) s osvojenih 6.017 glasova (do sada) te jednim mandatom i koja će se pridružiti ovoj koaliciji koja sada ima većinu u Kantonu Sarajevo.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Konaković: S kojom strankom, osim SDA, ne bi u koaliciju?

Konaković: S kojom strankom, osim SDA, ne bi u koaliciju?

Elmedin Okerić (NiP) će biti jedan od zastupnika koji bi trebao ući u Skupšinu KS, a za portal Radiosarajevo.ba odgovorio je o mogućnostima formiranja jedne šire koalicije, ali i mogućnostima za koaliciju na federalnom nivou.

„Izvjesno je da će, na osnovu dosadašnjih podataka, NiP zabilježiti najbolji rezultat u KS“, naveo je Okerić.

Podrctao je da Trojka ostaje u ovom kantonu, te kako su građani prepoznali koncept ove tri stranke.

„S profesorom Damirom Marjanovićem (ZNG) imat ćemo 19 mandata vjerovatno. Faktički, nemamo potrebu za nekim strankama. Vlada je dobra, građani su potvrdili njen rad, a vidjet ćemo da li se to eventualno odraziti i na više nivoe, pogotovo formiranje Federalne vlade“, pojasnio je Okerić.

Razlika između SDA i NIP-a samo 89 glasova: Kako stoje ostale članice Trojke?

Razlika između SDA i NIP-a samo 89 glasova: Kako stoje ostale članice Trojke?

Komentarisao je i mogućnost saradnje sa SBiH, ali, nije bio optimističan.

Podsjetimo, Almir Bečarević (SBiH) je za TVSA izjavio kako je ova stranka spremna na razgovore sa svima u KS.

„Apsolutno, prvi izbor su ovi ljudi koji ovdje sjede (op.a., gostovali su Vildana Bešlija – Naša stranka, Adnan Šteta – SDP BiH, te Okerić) ako žele SBiH i ono što mi smo imali u izbornom programu.... Otvoreni smo za dijalog, ne bježimo od razgovora...“, poručio je Bečarević.

„Drago mi je da će rezultati izbora pokazati populizam pojedinih politika, pojedinaca koje su predstavljale određene političke partije, a to je da su kritikovali Vladu KS u toku kampanje, kao što je Semir Efendić, a sada kada je vidio da ne može formirati vlast s drugim strankama i da je Trojka ostvarila odličan rezultat - nudi se da bude dio vlasti“, jasno je poručio Okerić.

Napomenuo je kako je ova koalicija formirana na jasnim principima i mjerama, te da se ne može konkretno govoriti o proširivanju koalicije.

Zahiragić tvrdi da je SDA pokradena na biračkom mjestu u Sarajevu, evo šta kažu podaci CIK-a

Zahiragić tvrdi da je SDA pokradena na biračkom mjestu u Sarajevu, evo šta kažu podaci CIK-a

„Ali, važno je da nismo nikada pristajali ni na kakve ucjene, pa tako nećemo ni sada, ni Efendića ni bilo koga drugoga“, pojasnio je Okerić te dodao da su uvijek imali, čak i pored različitosti, snagu i razumjevanje za razgovor, misleći na Trojku.

A na pitanje koliko je realna koalicija na federalnom nivou, s obzirom na veliki broj glasova koje su do sada osvojile SDA i SNSD, Okerić za Radiosarajevo.ba odgovara:

„Sigurno će biti jedna šira koalicija koja će moći ponuditi koncept kao i u KS. Vidjet ćemo koje su politike spremne da učestvuju u tome, ali postoje izvjesne šanse za koaliranje. Trebamo sačekati , nadamo se da će situacija biti jasnija i za 15 dana. Glasovi dijaspore ne mogu mnogo utjecati, ali mogu na mandate“, zaključio je predstavnik NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije