OIC traži od BiH da podrži Rezoluciju o Siriji

Radiosarajevo.ba
OIC traži od BiH da podrži Rezoluciju o Siriji

 

Pomoćnik ministra vanjskih poslova za bilateralne odnose Amer Kapetanović primio je danas ambasadore Kraljevine Saudijske Arabije, Države Kuvajt, Arapske Republike Egipat i otpravnike poslova Države Katar i Republike Turske, tj. zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC). 

Sastanak je održan na inicijativu zemalja članica OIC-a koje traže od Bosne i Hercegovine da na sutrašnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a glasa za rezoluciju o situaciji u Siriji.

Ambasadori su predstavili rezoluciju kao umjerenu, nekontroverznu i prihvatljivu za sve strane. Naglasili su da rezolucija poziva na zaštitu ljudskih prava i mir i u skladu je sa ostalim rezolucijama Ujedinjenih naroda.

Kapetanović je informirao diplomatske predstavnike da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH putem Misije BiH u New Yorku primilo k znanju zahtjev za glasanje za rezoluciju o Siriju i to je proslijeđeno Predsjedništvu BiH koje bi trebalo da donese konačnu odluku

Pomoćnik ministra je naglasio da Ministarstvo vanjskih poslova BiH s pažnjom prati razvoj događaja u Siriji, te da zbog vlastitog iskustva iz nedavne prošlosti izražava razumijevanje za patnje naroda Sirije i snažno podržava svaku inicijativu za mirno rješenje sirijske krize, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je objavila agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije