OHR: Odluke NSRS-a krše Dejtonski sporazum

Radiosarajevo.ba
OHR: Odluke NSRS-a krše Dejtonski sporazum

Ured visokog predstavnika u BiH potvrdio je danas da stavovi Vlade Republike Srpske od 14. decembra ove godine i Zaključci Narodne skupštine RS od 28. decembra, kojima se odbacuje implementacija zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, krše Dejtonski mirovni sporazum.

U saopćenju OHR-a navodi se da visoki predstavnik svoje ovlasti crpi iz međunarodnog prava, uključujući pravno obvezujuće odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Iz OHR-a podsjećaju organe vlasti RS-a da je Vijeće sigurnosti UN-a od 1997. godine putem rezolucija u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija, redovno potvrđivalo ovlasti visokog predstavnika kojima ima pravo donositi obvezujuće odluke.

Naglašava se da Republika Srpska mora poštovati Dejtonski mirovni sporazum u cijelosti te da ne smije osporavati mjere poduzete u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a pod Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Organi vlasti RS-a, ističe se u saopćenju, ne mogu tvrditi da djeluju u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i istovremeno zanemarivati Aneks X, kontinuirano osporavajući visokog predstavnika i njegove ovlasti.

Visoki predstavnik je, u skladu sa Aneksom X Dejtonskog mirovnog sporazuma, konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata ovog sporazuma, što također nalaže da visoki predstavnik "pomaže pri rješavanju poteškoća koje se pojave u vezi sa civilnom implementacijom, kada to ocijeni potrebnim".

Naglašava se da Zaključci NSRS koji negiraju zakonski okvir pravosudnih institucija BiH, uključujući pitanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu (MKTJ), predstavljaju direktan napad na sami koncept vladavine prava.

U tom kontekstu postavlja se pitanje zašto organi RS-a osjećaju potrebu da održe referendum o tome da li trebaju poštovati vladavinu prava, uključujući saradnju sa MKTJ.

OHR će informirati Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti UN-a da su se posljednjim zaključcima Vlada RS i Narodna skupština RS upustile u negiranje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i nepoštivanje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, usvojenih u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Vezano:
Dodik: Zaključci skupštine ne krše Dejton
Dodik: Referendum u RS-u u martu ili aprilu

SNSD je izvrgao ruglu pojam referenduma
NSRS: Završena rasprava o Inzkovim odlukama


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije