OHR konkursom okuplja stručnjake koji će popisati imovinu BiH

Radiosarajevo.ba
OHR konkursom okuplja stručnjake koji će popisati imovinu BiH

Kancelarija visokog predstavnika raspisala je konkurs za prijem stručnjaka koji će pomoći da se popiše državna imovina u BiH.

Predstavnici Republike Srpske u Komisiji za raspodjelu državne imovine mogu razgovarati samo o imovini koju je visoki predstavnik stavio pod zabranu, dok o ostaloj imovini ne može da se razgovara, izjavio je srpski član Komisije Nikola Kovačević.

"Da bi Komisija za raspodjelu državne imovine uradila posao valjano i napravila prijedlog zakona o kriterijumima za podjelu , ona mora imati samo onu imovinu koja je pod zabranom. Ne možemo razgovarati o imovini koja nije pod zabranom", rekao je Kovačević.

On je upitao kako se može raspravljati o imovini koja je u slobodnom prometu.

"Јa mogu slobodno da kažem da je imovina već faktično podijeljena. Ne znam zašto se stvara problem u vezi s tim", istakao je Kovačević u intervjuu za "Nezavisne novine".

"Euroblic" piše, pozivajući se na saznanja iz radne grupe Vijeća ministara koja je zadužena za ovaj posao, "ali se još nije pomakla sa mjesta", da bi oni koji se u ime OHR-a upuste u popis mogli naići na ogromne probleme.

Izvor u radnoj grupi tvrdi da u gruntovnicama još postoje podaci od starog austrougarskog premjera, koji bi mogli stvoriti probleme, s obzirom na to da zbog zapuštenosti gruntovnica nisu odvojeni od novijih podataka.

"Istina, dio tih zemljišnih knjiga prepisan je u elektronski oblik. Ali, taj prepis sadržava samo posljednji upis, odnosno samo posljednje vlasništvo nad nekom nekretninom. Da bi se dobili podaci iz 1991. kao što kaže OHR, mora se ići po arhivu. Samo u RS ima oko 600 000 zemljišno-knjižnih uložaka. Da li je realno da tolike uloške, odnosno zemljišne knjige, neko samo prelista za mjesec dana", pita ovaj izvor.

"Euroblic" navodi da bi radna grupa, nakon novonastale situacije, trebalo da održi sastanak do 26. avgusta i odluči šta dalje, jer su predsjedavajući ove grupe Zenit Kelić i članovi trenutno na godišnjem odmoru.

Јedan od članova iz RS u Radnoj grupe za popis imovine kaže da je na dosadašnjim sastancima sa predstavnicima OHR-a "stekao utisak da Inzko nema ljude koji mogu da popisuju imovinu, jer su na sastanku bili ljudi koji uopšte ne znaju šta je zemljišna knjiga“.

Glavni razlog zbog čega Radna grupa nije počela popis je što se nisu mogli dogovoriti koji datum će biti mjerodavan za popis.

On objašnjava da nema potrebe ići po zemljišno-knjižnim kancelarijama - treba samo zatražiti od institucija koje čuvaju zemljišne knjige da dostave podatke.

Visoki predstavnik u BiH pokrenuo je proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRЈ.


Vezano:
Dodik negoduje zbog uključenja OHR-a u popis državne imovine
OHR počeo popisivanje državne imovine
OHR traži transparentnost sa imovinom građana i građanki BiH

Komisija za imovinu ne zna šta da popiše

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije