OHR: Institucije RS-a treba da odluče o zakonitosti objave rebalansa budžeta

Radiosarajevo.ba
OHR: Institucije RS-a treba da odluče o zakonitosti objave rebalansa budžeta

Ured visokog predstavnika u BiH smatra da institucije Republike Srpske u skladu sa zakonima i Ustavom tog entiteta treba da odluče da li je pravo za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa isteklo.

Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić prenijela je Feni ovaj stav Ureda visokog predstavnika povodom činjenice da je usvojeni rebalans budžeta RS-a za ovu godinu objavljen u “Službenom glasniku RS-a”, iako se Klub Bošnjaka u Vijeću naroda nije izjasnio da li je tim dokumentom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Ona je naglasila da je “jasno” da mehanizmi za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u RS-u i Federaciji BiH nisu jednaki.

“Naprimjer, u Ustavnom sudu Federacije BiH dva suca iz reda srpskog naroda mogu utvrditi postojanje vitalnog nacionalnog interesa, dok dva suca iz reda bošnjačkog naroda to ne mogu učiniti u RS-u”, kazala je Radetić.

OHR smatra, dodala je, da mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa treba omogućiti jednaku zaštitu konstitutivnim narodima.

Vezano:

Klub Bošnjaka: Očekujemo reagovanje Ustavnog suda i OHR-a

Rebalans bužeta RS objavljen bez saglasnosti Bošnjaka

Klub Bošnjaka: Veto na rebalans budžeta


Blokada institucija RS?


fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije