OHR decidan: 'Status Brčko Distrikta je jasan'

0
Radiosarajevo.ba
OHR decidan: 'Status Brčko Distrikta je jasan'
Foto: OHR / Christian Schmidt i Jonathan Mennuti

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio je reakciju na status Brčko Distrikta, koji je dospjeo u javnost zbog objava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, gdje je ovaj dio teritorije na društvenim mrežama 'spojio' s bh. entitetom Republika Srpska. 

Objavu OHR-a prenosimo u cijelosti: 

"Administrativna i teritorijalna struktura Bosne i Hercegovine je jasna, kao i status Brčko Distrikta u skladu sa Konačnom odlukom i Amandmanom I na Ustav BiH. Država i oba entiteta preuzeli su trajne pravne obaveze prema Daytonskom mirovnom sporazumu i Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Provociranje debate o ovoj temi je besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog. Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti podsjeća na opredijeljenost lokalnih zvaničnika, koja je navedena u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra 2021. godine, da zajedno rade na postizanju većeg napretka Brčkog i da ne dozvole da se Distrikt koristi za podizanje tenzija i političke razmirice na bilo kom nivou.

Entiteti i državni nivo vlasti također imaju obavezu da pomognu napredak Brčkog. Prema Konačnoj odluci, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizirati bilo u političkim potezima ili u retorici.

Uspješna provedba Konačne odluke i završetak rada Arbitražnog suda zavise od potpunog poštivanja ovih obaveza od strane entiteta, te uspješnog, neprekidnog i nezavisnog funkcioniranja institucija Distrikta. Supervizor i predsjedavajući arbitar će nastaviti pažljivo pratiti sva dešavanja u tom pogledu", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije