Ogromna šteta zbog bujica u Sapni: Voda je udarala u kuće i nosila sve

0
Anadolija
Ogromna šteta zbog bujica u Sapni: Voda je udarala u kuće i nosila sve
Anadolija / Poplave u Sapni

Općinski štab Civilne zaštite Sapna proglasilo je stanje prirodne nesreće nakon što je u subotu 10. juna uvečer to područje zahvatilo jako nevrijeme. Zbog bujičnih voda u prekidu je bila putna komunikacija Kalesija – Sapna, ali i alternativni pravac preko Međeđe.

"Mi jutros sabiremo rezultate i da vidimo sa čim smo se sve susreli. Sinoć u devet sati održali smo telefonsku sjednicu i proglasili stanje prirodne nesreće u Sapni. Mislili smo da su manje dimenzije, ali ispostavit će se da su ogromne štete. Svaki momenat dobijamo izvještaj sa terena, ostali smo bez napajanja vodom u pojedinim dijelovima, imamo klizišta, putna komunikacija je bila prekinuta, i regionalni put i alternativni putevi preko Međeđe, nekoliko porodica smo za iseljenja iz kuća i u suštini velika materijalna šteta", kaže Zudin Mahmutović, načelnik Općine Sapna.

Nevrijeme je zahvatilo područje Općine Sapna između 18 i 20 sati. Kiša je i prethodnih dana padala, ali je posljednja bila najintenzivnija te je došlo do blokade kanalizacionih cijevi i odvodnih kanala.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Bujica udarala u kuće 

Mještani naselja Nezuk, Međeđe, Žuje - Šarci i naselja duž regionalne saobraćajnice Kalesija – Sapna imali su besanu noć, jer im je voda udarala direktno u kuće, a dva automobila su odnesena i uništena u rijeci Munjači.

Jako nevrijeme u Tesliću: Voda poplavila više objekata, stradala stoka

Jako nevrijeme u Tesliću: Voda poplavila više objekata, stradala stoka

"Imamo duži period problema sa bujicama i vodom. Kanalizacija je zaštopala, sve je zaštopalo. Sinoć je udarila jedna jaka kiša nekih 20 minuta. Bujica mi je udarala direktno u kuću, skoro smo uradili put, međutim to je sve odnijelo. Šta smo uspjeli spasiti spasili smo, automobil mi je bio parkiran, jedva sam ga izvukao sa traktorom”, kaže Hajrudin Zehić iz naselja Nezuk.

Njegov komšija Adel Brzović je sa suprugom i troje djece morao napustiti kuću, jer je voda poplavila prvi sprat. Očekuje pomoć nadležnih organa jer, kako ističe, žive radeći na dnevnicu.

"Ništa nismo sačuvali. Desilo se da je voda naišla i prvi sprat gdje živim s porodicom je potpuno uništen, potopljen od vode, ništa nije moglo ostati ni da sačuvamo", kaže Brzović.

Stanovnici ugroženih naselja ističu kako konstantno tokom godine imaju problem sa bujičnim vodama, a ako nadležni ne preduzmu ništa, spremni su da se samoorganizuju i riješe problem.

Vanredna situacija u Sjenici, Novi Pazar angažuje dodatne snage

Vanredna situacija u Sjenici, Novi Pazar angažuje dodatne snage

"Imali smo 2014. godine poplavu, imali smo tu pet duluma malina. Od tih pet duluma malina, ništa nije ostalo, klizište nam je odnijelo sve, krenula je i kuća da ide, žalili smo se niko nikad nije izašao da pokuša riješiti problem. Žalili smo se i za poplave, par puta predsjedniku mjesne zajednice, niko se ništa nije oglašavao. Rješenje je da se u tim borovima presječe ta vode, odvede gdje nikom ne smeta, ali da se odvede da ne smeta ni nama ni bilo kome drugom", kaže Hajrudin Zehić.

Zabrinutost zbog novih padavina

U subotu uvečer poplave su napravile velike štete i na području Općine Kalesija. Došlo je do plavljenja jednog privrednog društva u Memićima, te nekoliko stambenih objekata. Velike štete su pričinjene na poljoprivrednim usijevima i putnoj infrastrukturi. Najteža situacija je u mjesnim zajednicama Gornja Kalesija, Gornje Petrovice, Tojšići, Hidani, Donji Rainci i Brda.

Mještani ugroženih područja zabrinuti su jer su tokom dana najavljene padavine, a na tom području od jutros je u nekoliko navrata pljuštala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije